Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenariul manuscris al filmului Le mépris, de Jean-Luc Godard, adjudecat cu peste 300.000 de euro

Artmark
licitatie

Scenariul manuscris şi cu autograf al peliculei ''Le Mepris'' ("Dispreţul"), film-cult regizat de Jean-Luc Godard, un document care a fost deţinut de Brigitte Bardot, a fost vândut joi pentru o sumă de peste 300.000 de euro, a anunţat casa de licitaţii Christie's la mai bine de o lună după moartea maestrului Noului Val din cinematografia franceză, informează AFP.

Manuscrisul conţine 59 de pagini scrise cu cerneală albastră şi 24 de pagini dactilografiate, dintre care un număr mare au fost adnotate şi corectate de mână de regizorul franco-elveţian, scrie Agerpres.

Documentul include o notă a scriitorului italian Alberto Moravia, al cărui roman omonim a stat la baza adaptării scenariului, precum şi note şi însemnări ale actorilor din distribuţie filmului: Brigitte Bardot, Michel Piccoli, Jack Palance şi cineastul Fritz Lang, care interpretează propriul rol.

Estimat iniţial la o sumă cuprinsă între 120.000 şi 180.000 de euro, manuscrisul a fost adjudecat pentru suma de 302.400 de euro (taxe incluse).

''Este vorba despre manuscrisul complet al primei versiuni a filmului, fără scenele 'de nuditate' impuse regizorului de producţia americană a filmului'', şi anume legendara secvenţă din deschiderea peliculei, care îi are drept protagonişti pe Michel Piccoli şi Brigitte Bardot, au precizat reprezentanţii casei Christie's cu prilejul anunţului referitor la licitaţie.

Este ''singura versiune manuscrisă cunoscută a scenariului'' acestui film lansat în 1963, iar documentul i-a aparţinut lui Brigitte Bardot înainte să-l cedeze unui prieten de-al ei, fotograful Ghislain Dussart, supranumit ''Jicky''.

Regizorul Jean-Luc Godard, considerat un monument al istoriei cinematografiei mondiale, a murit pe 13 septembrie, la vârsta de 91 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.