Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schelean după întâlnirea cu Comisia de la Veneţia: 'Majoritatea nu a aplicat toate recomandările privind legile justiţiei'

Intalnire Comisia de la Venetia

Deputatul PNL Valeria Schelean-Şomfelean a declarat joi că le-a transmis reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia că majoritatea parlamentară nu a aplicat toate recomandările acestui organism în legile justiţiei, menţionând că principala discuţie a fost legată de Secţia specializată pentru investigarea magistraţilor, potrivit agerpres.ro.

"Discuţia de astăzi a vizat exclusiv ordonanţele de urgenţă care au venit să modifice legile justiţiei. Evident, tangenţial, am reuşit să aducem în discuţie şi Codul penal şi Codul de procedură penală, ce au fost adoptate în Parlament în cursul zilei de ieri, însă discuţiile nu s-au focusat asupra acestor chestiuni, vor face obiectul unor sesizări viitoare şi al unei opinii viitoare. Aşa cum ştiţi, în urma legiferării, actuala majoritate parlamentară nu a aplicat sub nicio formă toate recomandările pe care Comisia de la Veneţia le-a exprimat în cursul anului 2018 cu privire la aceste legi, iar principala îngrijorare şi discuţie a fost legată de această secţie specializată pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Mă bucur de faptul că aceşti reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia au reuşit să sesizeze dublul limbaj al celor de la Putere - PSD - ALDE - pentru că s-a încercat inducerea în eroare prin informaţiile care au fost furnizate în timpul discuţiilor şi aceste lucruri au fost sesizate şi sancţionate de reprezentanţii Comisiei de la Veneţia", a afirmat Schelean după întâlnirea delegaţiei Comisiei de la Veneţia cu parlamentari din Comisia specială pe justiţie.

Citește și: EXCLUSIV Omul lui Băsescu reacționează, după ce Klaus Iohannis i-a refuzat propunerea: ‘Nu renunțăm’

Ea a mai spus că principala îngrijorare exprimată de membrii Comisiei de la Veneţia a fost legată de adoptarea de ordonanţe de urgenţă şi de motivul pentru care Guvernul ajunge să le adopte, deşi în Parlamentul României a fost constituită o comisie specială de sistematizare a legilor din domeniul justiţiei.

"Răspunsul pe care l-au oferit cei de la PSD a fost legat de faptul că, urmare a procesului de legiferare, această Secţie specializată urma să fie operaţională în termen de trei luni, iar din cauza unor blocaje generate la nivelul CSM, era riscul ca această Secţie să nu poată să fie operaţională. În mod normal şi logic, atunci când există aceste blocaje la nivelul CSM, care au fost generate, evident, de lipsa de consultare a CSM în toată procedura de legiferare cu privire la aceste legi, cred că normal şi firesc era ca Guvernul să intervină nu prin punerea în aplicare a acestor dispoziţii, ci prin prorogarea unor termene, dacă într-adevăr sistemul judiciar era pregătit pentru operaţionalizarea acestei secţii", a subliniat deputatul liberal.

Delegaţia Comisiei de la Veneţia nu a făcut recomandări, potrivit ei, dar acestea vor fi, probabil, exprimate în cuprinsul opiniei pe care o vor redacta.

Citește și: ANAF face anunțul mult așteptat! Datoriile românilor vor fi șterse

"Au fost discuţii, întrebări, chestiuni punctuale, însă ceea ce au relevat foarte clar la sfârşitul discuţiilor pe care le am avut a fost faptul că nicio autoritate naţională nu poate să stabilească dacă într-adevăr un act normativ adoptat în procedură parlamentară sau procedură de urgenţă, prin ordonanţă, respectă sau nu în integralitate propunerile venite din partea Comisiei de la Veneţia. Doar Comisia de la Veneţia poate să stabilească dacă într-adevăr aceste recomandări a fost întru totul respectate de către statul respectiv", a adăugat aceasta.

Ea a menţionat că Putere nu a respectat toate recomandările Comisiei de la Veneţia şi nici nu le va respecta, având în vedere că nu va renunţa la Secţia specială de anchetare a magistraţilor.

Citește și: Lovitură pentru șeful Aeroportului Otopeni! Ministrul Transporturilor i-a dat lovitura de grație

"Am prezentat noi, de la Opoziţie, care dintre recomandările punctuale al Comisiei de la Veneţia au fost satisfăcute şi în afară de faptul că în ceea ce priveşte pensionarea anticipată a magistraţilor, care nu a fost eliminată, ci doar amânată la aplicare până la nivelul anului 2020, alte recomandări nu au fost respectate de către actuala Putere parlamentară. (...) Cu siguranţă nu vor fi îndeplinite, pentru că cei de la Putere au exprimat foarte clar faptul că în ceea ce priveşte această Secţie specializată, cu privire la care Comisia de la Veneţia s-a arătat împotriva înfiinţării şi mai degrabă al recurgerii la procurori specializaţi, PSD a exprimat foarte clar faptul că nu se va renunţa la această Secţie şi că, din perspectiva lor, doar deciziile Curţii Constituţionale sunt cele care obligă actuala Putere să legifereze într-un fel sau altul, în rest doar opinii de care pot sau nu să ţină cont", a mai menţionat deputatul liberal.

Reprezentanţi ai Comisiei speciale a Parlamentului privind justiţia s-au întâlnit, joi, cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând ordonanţele de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei. La întâlnire au participat din partea Parlamentului: Florin Iordache, Robert Cazanciuc, Liviu Pop, Eugen Nicolicea - PSD, Eduard Dircă, Iulian Bulai şi Vlad Gheorghe - USR şi Valeria Schelean-Şomfelean - PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.