Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schema şpăgilor în Primăria Constanţa (Referat DNA)

mazare

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, rămâne în libertate după de judecătorii ÎCCJ au respins cererea DNA de arestare preventivă. Pe ce s-a bazat cererea procurorilor se poate vedea în referatul acestora.

Nivelul sumelor plătite ilegal la Primăria Constanţa pentru eliberarea unor certificate de urbanism sau autorizaţii de construcţie depindeau de rangul funcţionarului care le primea, se arată în referatul prin care procurorii DNA au solicitat arestarea preventivă a primarului Radu Mazăre.

Vezi AICI referatul integral!

Potrivit procurorilor, "practica existentă la nivelul Primăriei Constanţa de a emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire contra unor sume de bani şi existenţa unor tarife diferite - mici pentru micii funcţionari şi de valoare foarte mare pentru înalţii funcţionari" a fost confirmată de un martor din dosar.

Un alt martor a declarat că, la solicitarea lui Gabriel Strutinsky, la rândul său inculpat în dosar, a transmis reprezentanţilor unei societăţii care intenţiona să construiască un mall că prin semnarea unui contract de publicitate cu o societatea controlată de Radu Mazăre va fi asigurată emiterea tuturor avizelor, autorizaţiilor şi a altor documente de către Primăria Constanţa. De asemenea, martorul a arătat că decizia privind emiterea autorizaţiilor de construcţie în cazul proiectelor mari, de tip mall, era luată de primar.

Vezi şi: ÎCCJ: Radu Mazăre a fost eliberat

Procurorii mai susţin că după ce Radu Mazăre a luat mită un milion de euro de la o altă societate care dorea să construiască un mall toate avizele necesare au fost eliberate cu o promptitudine care "a depăşit chiar limita posibilului", în condiţiile în care în alte cazuri eliberarea documentelor de urbanism se făcea cu întârzieri de câteva săptămâni.

"Din analiza documentelor puse la dispoziţie de Primăria Constanţa (...) a rezultat că primarul Mazăre Radu Ştefan a prelungit valabilitatea autorizaţiei din 17.07.2007 de la data de 18.07.2009 până la data de 18.07.2010 în baza unei cereri formulate (...) la data de 20.07.2009 (aşadar ulterioară datei de 18.07.2009), cerere înregistrată în cadrul Primăriei Constanţa la data de 14.07.2009 (adică la o dată situată înainte de emiterea cererii - cu alte cuvinte Primăria a primit la data de 14 iulie o cerere care nu era încă formulată, lucru care s-a întâmplat abia la 20 iulie). Din interpretarea logică a acestor date rezultă că autorizaţia a fost prelungită chiar în absenţa unei cereri (...), care a fost ulterior întocmită şi transmisă Primăriei. Totodată se remarcă faptul că, între data la care Primăria pretinde că a primit cererea, respectiv 14.07.2009, şi data prelungirii autorizaţiei, respectiv 18.07.2009, au trecut doar patru zile, în condiţiile în care termenul mediu de emitere a unor astfel de documente era mult mai mare, uneori depăşind termenul maxim prevăzut de lege de 30 de zile", se arată în referat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri cererea DNA de arestare preventivă a primarului din Constanţa, Radu Mazăre, urmând ca acesta să fie cercetat de procurori în stare de libertate, într-un dosar în care este acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, două de conflict de interese şi abuz în serviciu. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul omului de afaceri Sorin Strutinsky, însă acesta este arestat preventiv într-un alt dosar. Decizia instanţei nu este definitivă.

Vezi şi: OFICIAL DNA îl acuză pe Radu Mazăre de 6 infracțiuni! Prejudiciu URIAȘ

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.