Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCHIȚA Guvernului Ponta 4 / Variante informale în Coaliție

plan

Coaliția de guvernare PSD-UNPR-PC-PLR își negociază, până sâmbătă seară, funcțiile de vicepremieri și funcțiile de miniștri în Guvernul Ponta 4, care va intra luni la vot în Parlament.

1. Vicepremierii

O prima discuție se referă la funcțiile de vicepremieri, patru la număr in prezent, cate una pentru PSD, UNPR, PC si UDMR. O varianta este ca PLR sa primeasca functia care va fi vacantata de UDMR, insa Gabriel Oprea se opune. O alta varianta este sa ramana un singur vicepremier, in persoana lui Gabriel Oprea. O a treia varianta, de compromis, este sa ramana doua functii de vicepremier, de la UNPR si PSD (mai multe informatii)

2. PC și UNPR

In coalitie se discuta ca UNPR ar fi cerut Ministerul Agriculturii, dar Victor Ponta nu este de acord sa i-l ia lui Daniel Constantin, data fiind experienta acestuia la minister. In aceste conditii, surse din coalitie spun ca UNPR ar putea sa pretinda ministerul Mediului, detinut acum de UDMR, si o varianta este deputatul Valeriu Steriu.

Sunt sanse mari ca PC-ul sa pastreze actualele ministere, anume Daniel Constantin (Agricultura) si Razvan Cotovelea (Societatea Informationala), dar si oamenii lui Gabi Oprea ar putea ramane pe pozitii: Internele pentru Gabriel Oprea si Relatia cu Parlamentul pentru Eugen Nicolicea, desi exista discutii ca acesta din urma ar intra si el la negocieri.

PLR

Cea mai mare necunoscută vine de la PLR. Oamenii lui Tariceanu vizeaza Finantele, Economia, Educatia, Cultura si Transporturile. Printre numele vehiculate in partid ca posibili ministri sunt Nicu Marcu, Gratiela Gavrilescu, Radu Boroianu, Radu Stroe, Andrei Gerea, Daniel Barbu.

PLR a cerut infiintarea unui nou minister, pentru relatia cu SGG, care sa fie condus de Radu Stroe. Surse din coalitie spun ca PSD-istii sunt reticenti cu privire la aceasta mutare, deoarece in subordinea lui Stroe vor ajunge prea multe autoritati, aproape 30 la numar, care vor ajunge la mana fostului ministru PNL.

La Finante/Economie se discuta despre Nicu Marcu/Andrei Gerea, la Cultura despre Daniel Barbu sau Radu Boroianu.

Ce ministere dispar

In coalitie se mai discuta despre desfiintarea mai multor posturi de ministru delegat si comasarea cu ministerele mai mari.

Portofoliul de ministru delegat pentru Buget ar urma sa fie comasat cu Ministerul de Finante. Portofoliul de ministru delegat pentru IMM-uri va fi comasat cu Ministerul Economiei. Apele ar putea ajunge la Mediu, Invatamantul Superior la Educatie, iar Dialogul Social la Munca.

Ce ministri pleacă

Unele dintre numele care ar putea sa nu se mai regaseasca in viitorul Guvern sunt: Constantin Nita (economie), Mircea Dusa (aparare), Ioana Petrescu (finante), Remus Pricopie (educatie) Razvan Nicolescu (energie), Bogdan Stanoevici (romanii de pretutindeni). Lista care circula prin PSD

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.