Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimb de replici între Maria Grapini și comisarul european pentru Sănătate pe tema vaccinării anti-Covid: 'Care este, până la urmă, adevărul?'

Radu Pop
Maria Grapini

Europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, a cerut explicaţii, în cadrul unei intervenţii în Parlamentul European, comisarului pentru sănătate, Stella Kyriakides, pe tema situaţiei vaccinării anti-Covid şi a efectelor adverse ale acestora, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit Mariei Grapini, în 2021, Astra Zeneca a întârziat lucrarea vaccinului său şi nu a respectat contractul cu Comisia Europeană. În context, a întrebat europarlamentarul umanist, a identificat Comisia Europeană deficienţe în ceea ce priveşte încheierea contractelor cu companiile farmaceutice, în special cu Astra Zeneca? Au existat consecinţe pentru companiile care nu şi-au respectat obligaţiile contractuale şi acest aspect ar trebui să se soldeze şi cu o analiză a Curţii de Conturi? Cum a asigurat Comisia Europeană protecţia intereselor financiare ale UE atunci când a contractat vaccinuri împotriva Covid-19?

Maria Grapini a întrebat, de asemenea, dacă în cazul noilor vaccinuri există date ştiinţifice suficiente care să îi asigure pe cetăţeni că acestea nu creează efecte adverse.

"Mi se pare că formularea "reuşită răsunătoare în ceea ce priveşte vacccinarea" sună laudativ, dar avem şi o situaţie îngrijorătoare a efectelor adverse pentru că eu am discutat cu cetăţeni din ţara mea, dar şi din alte ţări, şi se constată că există efecte adverse certificate de medici, nu de cetăţeni. Cred că ar trebui să fim mult mai prudenţi, măcar în privinţa viitoarelor vaccinuri create, şi să avem un răspuns ştiinţific aprofundat vizavi de efectele secundare", a conchis Maria Grapini.

În răspunsul său, comisarul Stella Kyriakides i-a precizat Mariei Grapini că în ultimii trei ani, în niciun moment, în cazul creeării vaccinurilor anti-Covid, chestiunea vitezei nu a fost considerată mai importantă decât dimensiunea siguranţei acestora.

"De fiecare dată când noi, Comisia Europeană, am venit cu o comunicare clară, împreună cu ECDC, cu autoritatea medicală europeană, şi cu alte autorităţi de reglementare, principala preocupare a fost să ne asigurăm că vom proteja siguranţa cetăţenilor. Dacă nu te poţi baza pe ştiinţă nu ai cum să-i convingi pe cetăţeni să se vaccineze. Nu este vorba doar despre faptul că vaccinurile au salvat vieţi şi despre faptul că pe durata întregului proces de vaccinare ne-am bazat pe date ştiinţifice concrete, primite din partea autorităţilor sanitare europene şi mondiale", a punctat comisarul pentru Sănătate, care a adăugat că este de datoria Comisiei Europene să se asigure că sunt la mijloc date ştiinţifice certe.

Potrivit comisarei Stella Kyriakides, există un sistem central, de farcovigilenţă, pe baza căruia toate statele membre raportează, la nivel central, orice efect secundar al vaccinurilor, datele urmând a fi colectate şi analizate pentru a identifica eventualele probleme.

"Doamna comisar aţi spus că suntem în pandemie. Noi am primit un răspuns de la OMS că nu mai suntem în pandemie. De asemenea, tot OMS a spus, şi ministrul Sănătăţii din ţara mea a spus, de asemenea, foarte clar, într-o conferinţă de presă, că vaccinul nu a oprit transmiterea virusului, ceea ce arată că am asistat la o îngrădire a libertăţii de circulaţie fără vreun efect pozitiv în ceea ce priveşte transmiterea. Concret, opinia specialiştilor, este că vaccinul nu a oprit transmiterea", a replicat Maria Grapini.

"Care este, până la urmă, adevărul? Nu aţi răspus concret la întrebările mele nici la cele scrise şi nici acum. Suntem sau nu în pandemie? Vă rog clarificaţi?", a conchis eurodeputatul umanist.

În faţa poziţiilor tranşante ale Mariei Grapini, comisarul pentru Sănătate a făcut un pas înapoi şi a recunoscut că vaccinurile nu pot opri transmiterea virusului, dar pot reduce numărul cazurilor grave şi rata mortalităţii.

"Atâta timp cât suntem în această situaţie trebuie să-i convingem pe cetăţeni că au nevoie de vaccinare, în special, pe cei vulnerabili, pentru că nu am depăşit încă această fază şi lucrurile se pot schimba, în rău, chiar mâine. Vaccinurile stopează două lucruri şi anume bolile grave şi mortalitatea. Şi oamenii vaccinaţi s-au îmbolnăvit, în cazul Omicron, dar formele nu sunt grave.

Vaccinurile nu opresc transmisia, dar reduc rata mortalităţii şi a bolilor grave", a mai spus Stella Kyriakides.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.