Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbare de proporții peste Nistru. Misiunea de pacificare trebuie reformată

La 29 mai este celebrată anual Ziua Internațională a Forțelor ONU de Menținere a Păcii, „Ziua Căștilor Albastre”. Acest mecanism internațional promovează stabilitatea, securitatea, procesele democratice, protejează oamenii și bunurile, lucrează împreună și pentru comunitățile locale, iar forțele de securitate promovează o pace durabilă, scrie Promo-LEX.

Scurt istoric. Prima misiune de menținere a păcii sub egida ONU a fost stabilită la 29 mai 1948. De atunci și până în prezent, acesta este unul dintre principalele instrumentele utilizate de comunitatea internațională pentru a gestiona crizele complexe care amenință pacea și securitatea internațională. De-a lungul istoriei sale, Organizația Națiunilor Unite a desfășurat un total de 73 de operațiuni de menținere a păcii. Peste un milion de militari, poliție și personal civil au servit ca pacificatori ONU. În prezent sunt desfășurate 13 misiuni de menține a păcii sub egida comunității internaționale.

Consimțământul părților Operațiunile ONU de menținere a păcii sunt desfășurate cu acordul principalelor părți aflate în conflict. În absența unui astfel de consimțământ, o operațiune de menținere a păcii riscă să devină parte din conflict și departe de rolul său fundamental de a păstra pacea . Universalitatea consimțământului devine și mai puțin probabilă în condiții volatile, caracterizate prin prezența unor grupuri armate care nu se află sub controlul vreunei părți aflate în conflict.

Imparțialitate. Un alt principiu fundamental al misiunilor de menținere a păcii desfășurate sub egida ONU este imparțialitatea acestora. În acest sens, misiunile de pacificare au ca obiectiv stabilirea și menținerea unor relații bune cu părțile aflate în conflict și, totodată, trebuie să evite scrupulos activitățile care ar putea compromite imaginea sa de imparțialitate.

Termen. Toate misiunile de menținere a păcii desfășurate sub egida ONU trec prin câteva etape: lansarea misiunii, implementarea mandatului, tranziția, retragerea și lichidarea acesteia. Mai mult, retragerea și lichidarea operațiunii de pacificare este precondiția instituirii oricărei misiuni internaționale și, de cele mai multe ori, reprezintă principalul indicator al unei operațiuni de succes. Astfel, chiar dacă unele misiuni de pacificare ONU durează mai bine de jumătate de secol, desfășurarea propriu-zisă a acestor misiuni presupune parcurgerea tuturor acestor faze, implicit retragerea și lichidarea.

Respectarea drepturilor omului. Scopul prioritar al misiunilor de pacificare desfășurate sub egida ONU, chintesența acestora, este respectarea și garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Cazul Republicii Moldova. Pe teritoriul țării noastre la fel este desfășurată o misiune de pacificare, însă aceasta nu corespunde absolut criteriilor enumerate anterior. Misiunea de pacificare de pe Nistru este compusă din forțele beligerante, impusă de Federația Rusă, care a fost parte a conflictului din 1992. Totodată, contrar autorităților constituționale, Federația Rusă menține pe teritoriul Republicii Moldova un contingent militar și desfășoară constant aplicații militare împreună cu așa-numita armată rmn, fiind pusă în pericol viața și securitatea persoanelor. Astfel, a priori nu putem vorbi despre caracterul imparțial al acestei misiuni de pacificare.

Totodată, forțele de menținere a păcii dislocate pe teritoriul Republicii Moldova nu au un mandat recunoscut de ONU și nici termen de desfășurare a misiunii, în conformitate cu principiile și standardele internaționale.

Din punct de vedere al respectării drepturilor omului, formatul actual al misiunii de pacificare este unul impropriu și depășit. Pe parcursul ultimelor trei decenii, reprezentanții misiunii de pacificare de pe Nistru au fost implicați în mai multe incidente legate de intimidarea apărătorilor drepturilor omului, intimidarea jurnaliștilor, rețineri ilegale, omor de persoane, etc

Asociația Promo-LEX a elaborat în 2015 un studiu privind Statutul forțelor pacificatoare în dreptul internațional: cazul Republicii Moldova, elaborând recomandări valoroase pentru autoritățile constituționale ale Republicii Moldova. La 6 ani distanță, constatăm că acele recomandări sunt la fel de actuale și încurajăm instituțiile relevante să le realizeze sau să insiste asupra realizării lor. Modificarea formatului de pacificatori în Republica Moldova într-o misiune civilă internațională este necesară pentru a contribui la garantarea și asigurarea drepturilor omului în acest teritoriu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.