DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Schimbare legislativă în Franţa - Taţii vor putea beneficia de 28 de zile de concediu de paternitate

Motion Array
Franta steag

Durata concediului de paternitate se va dubla în Franţa, ajungând la 28 de zile, după ce multă vreme a fost mai mică decât în alte state europene, relatează miercuri AFP potrivit Agerpres.

Măsura a fost oficializată miercuri de preşedintele Emmanuel Macron, care a precizat că aceasta va cuprinde "şapte zile obligatorii" şi că este vorba de o decizie care favorizează "egalitatea între femei şi bărbaţi", una dintre principalele cauze ale mandatului său.

"Timpul este un factor esenţial pentru crearea unei legături importante între copil şi părinţii lui", a subliniat palatul Elysee, subliniind că "80% din populaţia Franţei este favorabilă" noii măsuri.

Din iulie anul viitor, tatăl, ori "al doilea părinte", care poate fi şi o femeie, al unui copil născut sau adoptat va putea beneficia de 28 de zile de concediu, faţă de 14 actualmente.

Concediul de maternitate din Franţa poate ajunge, potrivit reglementărilor actuale, până la 16 săptămâni.

La începutul lui septembrie, o comisie care a examinat "primele 1.000 de zile" ale unui nou-născut recomandase prelungirea concediului de paternitate la 9 săptămâni.

Prelungirea timpului acordat taţilor să stea cu copiii nou veniţi pe lume urmează să fie finanţată de asigurările sociale cu un buget estimat la peste 500 de milioane de euro pe an, cele trei zile reprezentând concediul pentru naşterea copilului rămânând ca şi până acum în sarcina angajatorului, iar restul de 25 de zile fiind plătite de stat.

Angajatorii care nu respectă obligaţia acordării concediului de paternitate se expun la o amendă de 7.500 de euro.

În total în Franţa 67% dintre taţi au recurs la concediul de paternitate, dar este vorba de o medie care disimulează puternice inegalităţi sociale: au apelat la această măsuri 80% dintre salariaţii cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi mai puţin de 60% dintre cei cu contracte pe durată determinată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.