Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbare majoră în politica internaţională! Oamenii lui Macron, aliaţii USR-PLUS: A venit timpul să se pună capăt neîncrederii în Rusia

Facebook
Emmanuel Macron Vladimir Putin Macron Putin

A venit timpul să se pună capăt neîncrederii în Rusia, au subliniat luni, la Moscova, miniştrii francezi de Externe şi al Apărării, cu ocazia unor discuţii cu omologii lor ruşi, pe fondul unei relaxări a relaţiilor, promovată de către Emmanuel Macron, relatează AFP, potrivit news.ro.

Jean-Yves Le Drian şi Florence Parly s-au întâlnit cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi ministrul rus al Apărării Sergei Şoigu în formatul "2"2", o premieră din 2012, dar mai ales după anexarea Crimeeii în 2014, care a aruncat lumea într-o atmosferă de Război Rece.

”A venit momentul, momentul este propice pentru a acţiona în vederea reducerii neîncrederii” în Rusia, a lansat Le Drian la finalul acestei întâlniri în patru, urmând astfel exemplul preşedintelui francez care şi-a multiplicat gesturile de deschidere faţă de Moscova în ultimele săptămâni.

”Noi am venit să propunem (...) o nouă agendă a încrederii”, a mai declarat ministrul francez.

Relaţiile între UE şi Rusia, vizată din 2014 de sancţiuni occidentale dure din cauza anexării Peninsulei ucrainene Crimeea şi a rolului său în Războiul din Ucraina, rămân la un nivel foarte scăzut, însă Emmanuel Macron a luat iniţiativa de a insufla o atmosferă de destindere.

Preşedintele francez l-a primit, astfel, pe Vladimir Putin, în august, chiar înaintea summitului G7, la reşedinţa sa de vară în sudul Franţei. El a pledat în favoarea unei normalizări a relaţiilor cu Moscova, pe care afirmă că vrea să o ancoreze în Europa, în pofida unor dezacorduri în mai multe subiecte sensibile.

”Noi nu avem mereu aceeaşi viziune”, a relevat luni Florence Parly, însă ”este important să putem să ne vorbim, să evităm neînţelegeri, fricţiuni”.

”Calitatea discuţiilor noastre”, care au vizat, afirmă ea, situaţia în Ucraina şi criza din Siria, ”mă face să mă gândesc că suntem, poate, pe drumul cel bun”.

La rândul său, Serghei Lavrov a salutat încă de la îneputul întâlnirii ”iniţiativele” Franţei, dând asigurări că o ”consolidare a cooperării ruso-franceze pe scena internaţională (...) corespunde în întregime poziţiei preşedintelui Putin şi intereselor Rusiei”.

Aceste discuţii la Moscova intervin la o zi după o convorbire telefonică între Vladimir Putin şi Emmanuel Macron, care au salutat schimbul a 70 de prizonieri, cu o zi înainte, între Ucraina şi Rusia, ca pe un pas în plus către pace.

”FEREASTRĂ DE OPORTUNITATE”

În acest context, un summit de pace numit ”din Normandia”, care îi reuneşte pe cancelarul german Angela Merkel şi pe şefii de stat francez, rus şi ucrainean Volodimir Zelenski în vederea căutării unei soluţii la conflictul ucrainean ar putea, de asemenea, să fie organizat în septembrie la Paris - o premieră de trei ani.

”Constat că există o fereastră de oportunitate” pentru pace în Ucraina, a declarat luni Le Drian.

”Toate acestea creează o stare de spirit. Trebuie, acum, să o consolidăm, să o fertilizăm şi acesta este motivul pentru care credem că o iniţiativă «summitul din Normandia» ar fi oportună în săptămânile care urmează”, a continuat el, subliniind că este prea devreme să se evoce o ridicare a sancţiunilor economice impuse Rusiei.

La rândul său, Lavrov a catalogat drept un ”semn bun” schimbul de prizonieri din acest weekend, exprimându-şi speranţa că ”relaţiile ruso-ucrainene se vor normaliza”.

Marile mize strategice, busculate de repunerea în discuţie a tratatelor cu privire la controlul armamentului, s-au aflat în programul acestei discuţii, potrivit şefului diplomaţiei ruse, care apreciază că cei patru miniştri au făcut un schimb de opinii ”detaliat”.

”Există riscuri importante şi puterile nucleare trebuie, evident, să-şi înţeleagă responsabilitatea care constă în a nu permite o degradare ulterioară a situaţiei în domeniul stabilităţii strategice”, a notat el.

Macron a îndemnat, la sfârşitul lui august, la ”regândirea legăturii cu Rusia”, apreciind că ”împingerea acesteia depate de Europa este o eroare profundă” şi la ”explorarea căilor unei asemenea apropieri”, în anumite ”condiţii”.

Ultima reuniune în acest format "2"2", inaugurată în anii '90 în vederea consolidării legăturilor cu Moscova, a avut loc în 2012 la Paris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.