Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbarea subterană a Constanței. De la conducte ciuruite la aproape 75 de km de conducte termice moderne plătite cu fonduri europene

Facebook
tevi conducte reparatii

La Constanța, Primăria a început marea înlocuire. Este vorba de zeci de km de conducte din sistemul de termoficare, vechi de aproape jumătate de secol, care vor fi înlocuite în trei etape cu fonduri europene de peste 50 de milioane de euro.

“Au început să sosească transporturile cu noile conducte pentru rețeaua de termoficare a orașului, care se prezintă mult mai rău decât ne-am închipuit. Țevile sunt neschimbate din anii '70, iar sistemul risca să se prăbușească total în orice moment. De ce am ajuns în situația asta nu mai are rost să explic, cred că e un lucru cunoscut de toată lumea. Vă spun doar atât: în decursul a mai puțin de 1 an, am reușit să accesăm fonduri europene în valoare de peste 50 de milioane de euro pentru a ne apuca de o treabă ce trebuia făcută la sfârșitul anilor 1990!”, anunță edilul municipiului Constanța, Vergil Chițac, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul este împărțit în 3 etape - în etapa 1 (va costa aproape 23 de milioane de euro, din care 19,4 milioane de euro sunt fonduri eligibile), vor fi reabilitate 43,2 km de conducte, mai exact tronsoane de rețea termică primară din magistrala I de termoficare (Bld. 1 Mai și Bld. Alexandru Lăpușneanu).

În etapa 2, (cu valori similare ca investiții cu etapa întâi), se reabilitează 25,4 km de conducte, tronsoane de rețea termică primară din magistrala II de termoficare. Se va porni de la CET – Str. Cumpenei, Dezrobirii, Soveja și străzile adiacente, zona Tomis Nord.

Pentru etapa 3 (investiții de aproape 10 milioane de euro, din care eligibile sunt 8,6 milioane de euro), s-au propus pentru reabilitare 4,03 km traseu de conducte primare aferente a trei tronsoane de rețea termică primară și 3,02 km traseu de conducte secundare pentru 11 puncte termice. De spus că această etapă vizează zona centrală a orașului.

“Sunt conștient că aceste lucrări vin la pachet cu un disconfort pronunțat și cu alte disfuncționalități de moment, dar trebuie să înțelegem că acestea reprezintă lucrări urgente și capitale pentru Constanța. Odată cu finalizarea acestui mare proiect, problemele din mijlocul iernii vor dispărea în mare parte, iar pierderile din rețea se vor reduce semnificativ, ceea ce se va traduce în costuri mai mici la întreținere și un confort sporit în casă”, a mai scris Chițac în anunțul publicat aseară, 23 mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.