Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbări fără precedent în Polonia: Justiția ar putea sări 'în aer'

judecator (1)

Ministrul justiţiei al Poloniei va cumula această funcţie cu cea de Procuror General, odată cu intrarea în vigoare, vineri, a unei noi reforme controversate a guvernului conservator al partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), informează joi AFP. Potrivit experţilor, este vorba de un caz unic în Europa, în timp ce opoziţia poloneză denunţă subordonarea Parchetului unui decident politic.

Pentru guvern, dimpotrivă, este vorba de o "restabilire a încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar", după cum a declarat joi premierul polonez Beata Szydlo. "Abandonăm modelul ratat introdus de coaliţia PO-PSL (forţele de centru aflate la putere până în octombrie anul trecut) în funcţionarea Parchetului, în avantajul unor soluţii care vor garanta mai bine şi mai eficient securitatea polonezilor", a explicat Szydlo în timpul unei conferinţe de presă.

Un deputat al opoziţiei, Jan Grabiec, a calificat acest argument drept "absurd", în timp ce colegul său Krzysztof Brejza a denunţat "politizarea Parchetului, al cărui singur stăpân va fi un politician de la PiS". Intervievat de AFP, un profesor de drept de la Universitatea din Paris, Didier Rebut, a dezvăluit că, din câte cunoaşte, o asemenea configuraţie a justiţiei este "unică în Europa". În Franţa, magistraţii Parchetului ţin de ministrul justiţiei, însă acesta din urmă "nu poate acţiona în dosare individuale", iar proiectele de "ataşare a Parchetului de Ministerul de Justiţie au fost întotdeauna respinse", a subliniat el, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.