Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbări majore în Parlament. Anunțul făcut de PNL/ VIDEO

pnl

Liberalii vor dezbate în Biroul Politic al partidului un proiect de reformă a Parlamentului care propune, printre altele, modificarea programului de lucru astfel încât deputaţii şi senatorii să lucreze o săptămână în comisii, una în plen şi apoi o săptămână în circumscripţii, a anunţat, vineri, prim-vicepreşedintele PNL Bucureşti, Adriana Săftoiu.

Vezi și: SONDAJ intern PNL: surpriză URIAȘĂ la alegerile parlamentare. PROBLEME pentru PSD (surse)

"Modificările vizează de la conduită, reguli, etică până la transparenţa votului şi până la transparentizarea procesului legislativ. De exemplu, am căzut cu toţii de acord că programul actual al Parlamentului nu e unul onorabil. Propunerea PNL ar fi: o săptămână plen, o săptămână comisii şi o săptămână circumscripţie. Colegii mei actuali au spus că cel mai bine ar fi să începem cu o săptămână dezbaterea în comisii şi să nu mai suprapunem dezbaterile din comisii cu dezbaterile din plen. Prezenţa, o altă problemă în Parlament. Ar fi cazul să renunţăm la prezenţa parlamentarilor care e consemnată întru-un mod nu întotdeauna onest. Drept urmare, prezenţa nu se va mai face decât prin cartela de vot, atât în plen, cât şi în comisii", a precizat Săftoiu într-o conferinţă de presă în care au fost prezentaţi o parte dintre candidaţii liberali bucureşteni la alegerile parlamentare.

Vezi şi: USR, probleme înainte de alegeri. De ce se teme Nicușor Dan de Dragnea și Tăriceanu

Ea a adăugat că votul în Parlament ar trebui să fie "foarte deschis" pentru ca fiecare dintre cetăţeni să ştie cum votează cei pe care i-au ales.

"Noi o să propunem ca votul secret să rămână valabil doar pentru învestirea Guvernului şi moţiuni de cenzură, în rest votul trebuie să fie deschis şi se va face doar prin cartela de vot electronic sau apel nominal. În cazul în care vom fi anunţaţi că iar nu funcţionează sistemul, vom amâna votul până când sistemul funcţionează. Un alt lucru care va trebui reglementat e transparentizarea lucrărilor. Din acest punct de vedere, noi vom cere ca dezbaterile în Parlament şi în comisii să fie 100% publice. Mai există un lucru care nu funcţionează: niciun proiect de lege nu va putea intra la votul final dacă el nu va sta cel puţin trei zile pe portalul Parlamentului, deci să existe public", a arătat Săftoiu, care candidează pentru Camera Deputaţilor.

***

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.