Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scopul real al vizitei lui Rogozin în R. Moldova

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, a sosit luni seara într-o vizită de două zile la Chişinău, oficial pentru a discuta aşa-numita 'foaie de parcurs' privind relansarea relaţiilor comerciale moldo-ruse şi a aborda reglementarea transnistreană atât cu autorităţile moldovene, cât şi cu cele din stânga Nistrului, a relatat Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Rusia îşi retrage avioanele de război din Belarus

În realitate, potrivit unor surse de la Moscova citate de canalul media menţionat, vicepremierul rus a venit, de fapt, să aplaneze un conflict izbucnit între liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, şi preşedintele Sovietului Suprem al Transnistriei (aşa-numitul legislativ), Vadim Krasnoselski, cei doi favoriţi ai 'alegerilor prezidenţiale' de la 11 decembrie din regiunea separatistă.

Tensiunile dintre cei doi contracandidaţi s-au amplificat extrem de mult în ultimul timp, încât au degenerat în ameninţări directe cu răfuiala fizică, potrivit Radio Chişinău.

Citeşte şi: Citeşte şi: Stare de alertă în Israel. Autorităţile se tem de atacuri în pragul sărbătorilor evreieşti

Autorităţile de la Moscova, care îl sprijină pe aşa-numitul preşedinte al legislativului de la Tiraspol în perspectiva viitoarelor alegeri, ar încerca să preîntâmpine o eventuală destabilizare a situaţiei în stânga Nistrului, întrucât aceasta nu ar fi deloc în interesele Rusiei, potrivit unor experţi.

Moscova a mai intervenit acum un an în luptele interne de la Tiraspol pentru a aplana un alt conflict, când Evgheni Şevciuc şi-a acuzat adversarii politici şi comisia electorală din regiune de fraudarea scrutinului şi a chemat oamenii în stradă după ce pierduse alegerile în Sovietul Suprem. Atunci, tensiunile au fost de asemenea aplanate de Dmitri Rogozin.

Citeşte şi: Turcia şi Rusia au semnat acordul pentru construirea gazoductului Turkish Stream

La Chişinău, Rogozin ar urma să discute cu vicepremierul moldovean Octavian Calmâc despre căile de depăşire a barierelor în relaţiile comercial-economice dintre cele două părţi, după impunerea embargoului rusesc la produsele moldoveneşti ca urmare a semnării în 2014 de către Republica Moldova a Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Potrivit unor experţi, aşa-numita 'foaie de parcurs' privind relansarea relaţiilor comerciale moldo-ruse rămâne deocamdată la nivel de intenţie, cel puţin până după alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, programate pentru 30 octombrie.

Citeşte şi: Stare de alertă în Israel. Autorităţile se tem de atacuri în pragul sărbătorilor evreieşti

În această perioadă, în Republica Moldova se află şi reprezentantul special al preşedinţiei germane în exerciţiu a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Cord Meier-Klodt. Vizita sa survine pe fondul tensiunilor din cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC, organism tripartit de menţinere a păcii în zona de securitate de la Nistru), după ce delegaţia transnistreană a blocat săptămâna trecută orice fel de cooperare în cadrul acestui mecanism de control şi nu le-a permis reprezentanţilor OSCE accesul la posturile "căştilor albastre" din zona de securitate. Cord Meier-Klodt va avea întâlniri cu responsabili politici de pe ambele maluri ale Nistrului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.