Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scoţia vrea dezbatere parlamentară înaintea discuţiilor despre Brexit

scotia marea britanie

Guvernul Scoţiei a cerut marţi o dezbatere în parlamentul local înainte ca Marea Britanie să deschidă discuţiile oficiale asupra părăsirii Uniunii Europene, declarând că Brexitul "va afecta direct interesele şi drepturile în Scoţia", relatează DPA, Reuters şi AFP.

Cererea ar putea complica lupta juridică cu care se confruntă prim-ministrul britanic Theresa May, care a promis că va contesta la Curtea Supremă decizia luată de Înalta Curte a Angliei săptămâna trecută că este necesară aprobarea parlamentului britanic la Londra înainte de a începe negocierile asupra Brexit.

Citește și: Știai motivele pentru care unii par mai SEXY decât alții? / VIDEO

Premierul Theresa May a declarat că va începe procesul prin declanşarea oficială a articolului 50 din Tratatul de la Lisabona al UE înainte de sfârşitul lunii martie anul viitor.

May afirmă că ea poate face acest lucru fără aprobarea parlamentului, dar cazul, care ajunge în faţa Curţii Supreme luna viitoare, va fi o provocare pentru dreptul ei de a începe procesul fără o undă verde din partea parlamentarilor.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

"Declanşarea articolului 50 va afecta în mod direct... interesele şi drepturile în Scoţia şi va lipsi Scoţia de drepturi şi libertate", a declarat prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon reporterilor la Edinburgh.

Scoţia vrea să apere în faţa Curţii Supreme decizia Înaltei Curţi din Londra, contestată de guvernul britanic, de a autoriza consultarea parlamentului înainte de lansarea oficială a divorţului de Uniunea Europeană, a anunţat ea, adăugând că Lord Advocate (şeful parchetului scoţian) va depune o cerere la Curtea Supremă pentru a interveni în procesul de apel lansat de guvernul britanic.

Citește și: Lady Gaga va juca rolul Donatellei Versace în serialul „American Crime Story”

"Eu recunosc şi respect drepturile Angliei şi Ţării Galilor de a părăsi Uniunea Europeană, iar acest lucru nu este o încercare de a ne opune prin veto acestui proces, dar dorinţele democratice ale oamenilor în Scoţia... nu pot fi pur şi simplu date la o parte", a mai spus Sturgeon ea.

"Este necesară legislaţia la Westminster (sediul parlamentului britanic n.r.) şi aprobarea Parlamentului scoţian înainte de declanşarea Articolului 50", a insistat ea.

Citește și: Manny Pacquiao anunță un nou MECI AL SECOLULUI cu Floyd Mayweather

Cu toate că Regatul Unit în ansamblu a votat să părăsească UE într-un referendum în iunie, Scoţia şi Irlanda de Nord au votat să rămână, aminteşte Reuters.

Curtea Supremă este de aşteptat să examineze contestaţia guvernului contra deciziei de săptămâna trecută, pe care militanţii au salutat-o ca "o victorie pentru democraţia parlamentară", la începutul lunii decembrie, titrează agerpres.ro.

Citește și: Robert De Niro a făcut scandal cu Arnold Schwarzenegger: Ce s-a întâmplat între cei doi actori

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.