Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrapia a fost confirmată la oi din două exploataţii cu 750 de animale

caine stana ciobani

Testele de laborator au confirmat apariţia scrapiei în două exploataţii cu un total de aproximativ 750 de oi, din comuna Bocsig, judeţul Arad, care au fost puse sub supraveghere încă de săptămâna trecută, când au apărut suspiciunile de boală în urma simptomelor clinice la mai multe oi, potrivit Agerpres.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că probele analizate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti au confirmat boala, care este fatală pentru ovine.

Citește și: Cum s-a SCUZAT `ȘEFU`` și `BOSSU``Claudiu Manda în fața anchetatorilor DNA

"După apariţia simptomelor clinice s-a făcut un prim set de analize, dar pentru confirmare a fost nevoie de un al doilea test, mai sensibil. Rezultatele venite de la Bucureşti confirmă că în cele două exploataţii, cu un total de aproximativ 750 de oi, a apărut această boală gravă. Încă de la apariţia suspiciunilor au fost luate măsuri specifice, cum ar fi interzicerea scoaterii animalelor din exploataţii, însă de acum înainte va fi aplicat un plan de măsuri care se va întinde pe mai multe luni. Toate oile vor fi testate pentru a fi găsite cele cu gene sensibile la boală, care vor fi sacrificate. Cele care au genele rezistente în faţa acestei boli voi fi păstrate în exploataţii", a spus Marcel Roşu.

Conform acestuia, deşi scrapia este o boală fatală, nu are un grad mare de transmitere de la un animal la altul.

Primul set de teste care arăta apariţia scrapiei la Bocsig a fost efectuat săptămâna trecută. Şeful DSVSA Arad declarase atunci, pentru AGERPRES, că boala este asemănătoare cu boala vacii nebune şi afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor, fiind fatală.

Într-un ghid practic pentru fermieri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că scrapia este produsă de un agent infecţios care "pare că se transmite de la oaie la miel şi de la capră la ied, precum şi la alte oi sau capre".

"Boala poate să apară şi în urma consumului accidental de făinuri proteice de origine animală de către ovine şi caprine - suplimentele furajere contaminate, mineralele proteice de origine animală, făină de carne, oase, sânge, organe rezultate în urma prelucrării cadavrelor, produselor şi subproduselor de bovine, ovine, caprine infectate", se menţionează în ghid.

Potrivit sursei citate, poate fi suspectat de scrapie "orice animal viu sau sacrificat sau mort care prezintă sau a prezentat tulburări nervoase sau de comportament sau o deteriorare progresivă a stării generale asociată cu o degradare a sistemului nervos central şi pentru care informaţiile adunate pe baza examinării clinice, a răspunsului la tratament, a examinării post-mortem sau a analizelor de laborator ante-mortem sau post-mortem nu permit stabilirea unui diagnostic alternativ".

Scrapia este prezentă în România din anul 2002, când a fost confirmată oficial de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.