Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea Donna Barba Higuera, câştigătoarea unei prestigioase distincţii americane pentru literatură destinată copiilor. Povestea romanului The Last Cuentis

europafm.ro
carte

Scriitoarea americană Donna Barba Higuera a fost recompensată cu medalia Newbery, un prestigios premiu american pentru literatura destinată copiilor, pentru romanul ''The Last Cuentista'', povestea singurei fetiţe care îşi mai aminteşte cum arăta Terra înainte să fie distrusă de o cometă, informează publicaţia The Guardian.

''The Last Cuentista'', care combină elemente din folclorul mexican cu science fiction, a fost anunţat luni drept câştigător. Premiul poartă numele lui John Newbery, un editor din secolul al XVIII-lea printre primii care a publicat exclusiv literatură pentru copii, şi are o istorie de 100 de ani. A fost câştigat de-a lungul timpului de romane devenite clasice ale literaturii pentru copii, printre care ''O buclă în timp'', de Madeleine L'Engle, ''Bridge to Terabithia'', de Katherine Paterson şi ''Cartea cimitirului'', de Neil Gaiman, potrivit Agerpres.

Volumul semnat de Higuera, cel de-al doilea roman al său, spune povestea lui Petra Pena, a cărei familie este aleasă pentru a călători spre o nouă planetă atunci când Terra este distrusă de o cometă. Când se trezeşte, sute de ani mai târziu, descoperă că este singura persoană care îşi aminteşte Terra, după ce un ''grup sinistru'' a preluat conducerea navei, ştergând amintirile celor aflaţi la bord. ''Doar Petra mai cunoaşte poveştile din trecut şi, odată cu ele, speranţa pentru viitor. Oare le poate aduce din nou la viaţă?'', scrie editura independentă Levine Querido.

În cadrul premiilor, organizate sub egida American Library Association, a fost de asemenea decernată medalia Caldecott, pentru cele mai bune ilustraţii într-o carte pentru copii, câştigată de Jason Chin, cu ''Watercress''. Cartea ilustrată, scrisă de Andrea Wang, spune povestea unor emigranţi chinezi care se opresc în timp ce conduc prin Ohio ca să adune creson.

''Fără cuvinte. Onorat. Bucuros'', a scris Chin pe Twitter după ce a fost desemnat câştigător. Wang l-a felicitat: ''Nu am cuvinte ca să exprim cât de mult doream ca (Jason Chin) să câştige Caldecott. Arta lui incredibilă, luminoasă, rafinată, nu doar că a dat viaţă unei poveşti, ci mi-a adus familia pierdută înapoi'', a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.