Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea franceză Anne Bert a fost eutanasiată în Belgia

eutanasie

Scriitoarea franceză Anne Bert, care suferea de o boală degenerativă incurabilă, a fost eutanasiată luni dimineaţă într-un spital belgian, "aşa cum şi-a dorit", a anunţat fiica sa, citată de AFP şi AGERPRES.

Citeşte şi: Trupe de teatru din SUA, Israel, Rusia şi Polonia, invitate la Festivalul Internaţional de Teatru Idiş – TES FEST 2017

Romanciera în vârstă de 59 de ani a vrut să schimbe mentalităţile şi legislaţia din Franţa cu "Le tout dernier été", o carte în care evocă "lupta" sa pentru o moarte pe care o poate alege. 

Această relatare intimă, care blamează "conservatorii care pretind că viaţa trebuie trăită până la fundul iadului", va fi publicată miercuri, însă Anne Bert nu va fi prezentă la lansarea sa, aşa cum aceasta a avertizat, de altfel, cu câteva săptămâni înainte de moarte. 

Scriitoarea a murit luni dimineaţă la puţin timp după ora 07:00 GMT în Belgia, a indicat fiica sa într-o conversaţie telefonică cu ziariştii de la AFP, informaţie confirmată şi de către editorul său, Fayard. 

Romancieră şi fostă editoare de carte, Anne Bert suferea de scleroză laterală amiotrofică (ALS), numită şi "boala lui Lou Gehrig" sau "boala lui Charcot", o boală care conduce în timp la o paralizie a muşchilor. 

Nu există nici un remediu pentru această afecţiune, cu care scriitoarea a fost diagnosticată în octombrie 2015. 

Legea franceză permite, din 2016, "sedarea profundă şi continuă" până la moarte - o administrare de substanţe analgezice similară unui drept de a fi adormit fără a fi trezit. Această prevedere se aplică însă doar pacienţilor aflaţi deja în fază terminală şi nu autorizează eutanasia activă, adică administrarea unui produs care provoacă direct moartea. 

În Belgia, eutanasia activă a fost permisă din 2002 în cazul pacienţilor care suferă de o boală incurabilă şi care şi-au afirmat "în mod voluntar, deliberat şi repetat" dorinţa de a muri.

Citeşte şi: Marilyn Manson şi-ar fi anulat concertele după accidentul suferit pe scenă, la New York - VIDEO .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.