Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitoarea rusă de dramaturgie Marina Davîdova, numită director teatral al Festivalului de la Salzburg

salzburg.info
Festivalul de la Salzburg

Reprezentanţii prestigiosului Festival de la Salzburg au anunţat joi că scriitoarea rusă de dramaturgie Marina Davîdova, care este şi critic de teatru şi locuieşte în exil de la începutul războiului din Ucraina, a fost numită în funcţia de director teatral al evenimentului, informează AFP.

Marina Davîdova a denunţat încă din 24 februarie, într-o petiţie, ''războiul de agresiune rusă'', potrivit comunicatului dat publicităţii de organizatorii festivalului austriac, într-o perioadă în care alte voci cereau boicotarea artiştilor ruşi după lansarea ofensivei militare, potrivit Agerpres.

Născută în 1966 la Baku, Marina Davîdova a fost redactor-şef al revistei ''Teatr'' şi cofondatoarea festivalului NET (New European Theatre) la Moscova, manifestare al cărei director artistic i-a fost timp de 23 de ani.

''În perioade de cataclisme politice şi sociale, artiştii îşi pot utiliza resursele de care dispun în calitatea lor de personalităţi publice pentru a contribui la formarea opiniilor'', a reacţionat Marina Davîdova după numirea în funcţia de director teatral al Festivalului de la Salzburg.

''Dar arta nu ar trebui să devină ostatica circumstanţelor pasagere'', a adăugat ea.

Mandatul acestei importante personalităţi a scenei culturale ruse de dinainte de război va începe pe 1 octombrie 2023 şi va dura trei ani, au precizat organizatorii festivalului austriac.

''Sub conducerea sa, proporţia însemnată de vizitatori proveniţi din 76 de ţări în total va fi analizată cu o orientare din ce în ce mai internaţională'', a subliniat directorul artistic al festivalului, Markus Hinterhäuser.

Marina Davîdova locuieşte în prezent la Berlin, după ce a fost forţată să părăsească Rusia în urma unor ameninţări.

De la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, artiştii ruşi sunt supuşi la presiuni din mai multe părţi.

În ţara lor, au fost somaţi să-şi afişeze patriotismul sau, în absenţa acestuia, să păstreze tăcerea, iar în ţările occidentale să ia distanţă în mod public faţă de operaţiunea militară şi faţă de regimul rus sub ameninţarea de a fi concediaţi de instituţii prestigioase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.