Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorii şi librăriile din SUA solicită o anchetă împotriva Amazon

amazon

Scriitorii şi librăriile americane au pledat marţi pentru ca autorităţile din domeniul concurenţei să deschidă o anchetă cu privire la gigantul internet Amazon, spunând că abuzează de poziţia sa dominantă în detrimentul cititorilor, informează AFP. 

Inspirate de o iniţiativă similară din Europa, organizaţiile The Authors Guild, Authors United şi Asociaţia Americană a Librarilor au trimis scrisori în acest sens Ministerului Justiţiei. 

Potrivit acestora, grupul Amazon, al cărui sediu se află la Seattle (nord-vestul SUA), îşi foloseşte puterea pentru a lua librăriilor şi autorilor cea mai importantă parte din preţul de vânzare al cărţilor şi pentru a limita vânzarea unor cărţi în timp ce le promovează pe altele. 

"În ultimii ani, Amazon şi-a folosit poziţia dominantă într-un mod pe care îl consideram a fi dăunător pentru interesele cititorilor americani, sărăcind industria literară în ansamblul său, afectând cariera (şi generând frica) multor scriitori şi împiedicând fluxul de idei libere din societatea noastră", a indicat Authors United într-o copie a scrisorii postate pe Internet. 

Contactat de AFP, Amazon nu a fost pentru moment disponibil pentru comentarii. Grupul a reiterat în mod repetat că menţine preţurile scăzute - Amazon fiind, în general, mai ieftin decât companiile concurente - ceea ce este profitabil pentru cititori deoarece cărţile sunt mai accesibile. 

Comisia Europeană a deschis la mijlocul lunii iunie o nouă anchetă vizând compania Amazon, deja luată în colimator pentru regimul fiscal de care beneficiază în Luxemburg. Acum este suspectată de Bruxelles de abuz de poziţie dominantă în vânzarea de cărţi digitale. 

Amazon a jucat în 2014 o luptă foarte mediatizată cu editura Hachette, cu privire la condiţiile de vânzare a lucrărilor filialei sale americane Hachette Book Group (HBG) în magazinele online din SUA ale site-ului de distribuţie. După şase luni, cele două grupuri au încheiat un acord multianual pe versiunile tipărite şi electronice ale cărţilor HBG vândute în Statele Unite, mai scrie AFP, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.