Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Adolfo Castańón a fost distins cu Premiul Internaţional Alfonso Reyes 2018

uv.mx
adolfo castanon

Scriitorul mexican Adolfo Castańón a fost distins cu Premiul Internaţional Alfonso Reyes pe anul 2018, pentru ampla sa traiectorie în diferite genuri literare şi pentru a fi răspândit cultura umanistică universală, a informat luni Institutul Naţional de Belle Arte (INBA), citat de EFE, scrie Agerpres.

"Juriul a decis să acorde în unanimitate premiul Adolfo Castańón pentru dăruirea sa completă şi vitalitatea sa în exercitarea culturii literelor ca bibliofil, poet, eseist, poet, narator, cronicar, istoric şi critic literar", notează institutul într-un comunicat. 

Narator, eseist şi poet, Adolfo Castańón (Ciudad de México, 1952) a studiat la Facultatea de Filosofie şi Litere din cadrul Universităţii Naţionale Autonome din Mexic (UNAM). A fost editor şef şi director la Unităţii Editoriale al Fondului Culturii Economice (FCE), director adjunct la Periolibros (FCE/UNESCO), fondator al Cave Canem şi cercetător la Institutul de Investigaţii Filologice (IIFL). 

Colaborator a numeroase reviste, Castańón este academician al Academia Mexicana de la Lengua din 2003. De-a lungul carierei sale a fost distins cu Premiul Diana Moreno Toscano 1976, Premiul Mazatlán al Literaturii în 1995, pentru 'La gruta tiene dos entradas', cu Premiul Xavier Villaurrutia 2008, pentru 'Viaje a México', iar în 2009 a fost laureat cu Premiul Naţional de Jurnalism José Pagés Llergo, pentru programul său 'Los maestros detrás de las ideas'.

Citește și: Rita Moreno va juca în adaptarea cinematografică a musicalului 'In the Heights'

Printre operele sale figurează colecţia de povestiri 'El reyezuelo' (1978), 'Fuera del aire' (1978), 'El pabellón de la límpida soledad' (1988) şi 'Los siete pecados capitales' (colectivo, 1989). 

La colecţia eseuri a publicat 'Cheque y carnaval' (1983) şi 'Alfonso Reyes, caballero de la voz errante' (1988, 1991, 1997, 2007), printre altele. A publicat şi poezii în volumele 'Sombra pido a una fuente' (1992) şi 'Agua ensimismada' (2007). 

Premiul Internaţional Alfonso Reyes 2018 îi va fi înmânat lui Adolfo Castańón, la 12 noiembrie, la Palatul Guvernului din Monterrey, din statul Nuevo León. Premiul a fost creat de Francisco Zendejas în 1972 pentru a recompensarea operei scriitorului regional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.