Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul brazilian Paulo Coelho refuzat să finanţeze un festival de jazz pe motiv 'antifascistă'

theageofideas.ro
paulo coelho

Scriitorul brazilian Paulo Coelho s-a oferit miercuri să finanţeze un festival de jazz care nu a primit aviz favorabil pentru subvenţii publice după ce manifestarea fusese prezentată ca "antifascistă", informează AFP, citat de agerpres.

"Fundaţia Coelho & Oiticica se oferă să acopere costurile Festivalului de Jazz din Capao", a postat pe Twitter autorul "Alchimistului", care locuieşte la Geneva şi administrează din 2015 o fundaţie împreună cu soţia sa, Christina Oiticica.

Festivalul a solicitat subvenţii în valoare de 145.000 de reali (28.000 de dolari).

"Singura condiţie" a acestui sprijin este ca manifestarea să îşi păstreze caracterul "antifascist şi pro-democratic", a adăugat scriitorul.

Festival de Jazz din Capao, organizat din 2010 într-un orăşel din Vale do Capao, în statul Bahia (nord-est), acuză guvernul preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro că i-a respins solicitarea de finanţarre din motive ideologice.

Potrivit organizatorilor, Fundaţia Naţională pentru Arte (Funarte), o instituţie publică aflată sub tutela Secretariatului pentru Cultură, a susţinut în avizul său tehnic că fondurile au fost refuzate, printre altele, deoarece promovarea festivalului a subliniat caracterul său "antifascist" şi "pro-democratic".

"Nu putem accepta fascismul, rasismul sau orice altă formă de opresiune sau prejudecată", au scris, spre exemplu, reprezentanţii festivalului pe reţelele de socializare în iunie 2020, făcând ecou la alte critici ale mişcărilor sociale faţă de preşedintele de extremă dreapta.

Organizatorii susţin, de asemenea, că răspunsul Funarte care justifică refuzul finanţării îl invocă pe Dumnezeu în mai multe pasaje.

"Obiectivul principal şi scopul întregii muzici nu ar trebui să fie altul decât slava lui Dumnezeu şi reînnoirea sufletului", a declarat Funarte, care atribuie această frază compozitorului german Johann Sebastian Bach (1685-1750), potrivit iniţiatorilor festivalului.

Chestionată de AFP, Funarte a declarat că documentul reprezintă doar un aviz tehnic emis de "consultanţi" tehnici şi că "decizia finală" cu privire la acordarea sau nu a finanţării nu a fost luată.

După preluarea puterii în 2019, Jair Bolsonaro şi-a intensificat atacurile împotriva lumii culturale, care îl acuză de cenzură.

În ianuarie 2020, secretarul guvernamental pentru cultură, Roberto Alvim, a demisionat după ce a provocat scandal cu un discurs în care a parafrazat remarci ale şefului propagandei naziste, Joseph Goebbels.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.