Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul Frédéric Mitterand a câştigat premiul literar decernat de Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franţa pentru romanul '1938, l'oeil du cyclone'

europafm.ro
carte

Scriitorul francez Frédéric Mitterand a câştigat joi premiul literar decernat de Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franţa (GAFF) pentru "1938, l'oeil du cyclone", un roman publicat de Editions XO despre premisele celui de-Al Doilea Război Mondial şi care "rezonează" cu războiul actual din Ucraina, informează AFP.

Salutând "construcţia romanului şi descrierea relaţiilor internaţionale în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial", juriul GAFF s-a declarat "impresionat de portretele diplomaţilor" descrişi în acest volum, potrivit unui comunicat publicat joi, în care se afirmă şi că această operă literară oferă "motive de reflecţie asupra circumstanţelor dramatice actuale", potrivit Agerpres.

Cartea premiată "rezonează cu ceea ce s-a petrecut cu Rusia înainte ca războiul din Ucraina să înceapă", a declarat ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, preşedintele GAFF, referindu-se la creşterea progresivă a tensiunilor înaintea invaziei ruse şi la tentativele diplomatice eşuate.

Marele Premiu GAFF doreşte să recompenseze "o lucrare în limba franceză care are ca teme principale relaţiile internaţionale, afacerile politice sau istoria, scrisă de un autor aparţinând unei ţări membre în Organizaţia Internaţională a Francofoniei". Acest premiu este însoţit de un cec în valoare de 5.000 de euro.

În 2021, scriitorul franco-libanez Amin Maalouf a fost desemnat câştigătorul premiului GAFF pe anul 2020 - ceremonia fiind decalată din cauza pandemiei de COVID-19.

Frédéric Mitterand, născut în 1947, fost ministru al Culturii în Franţa în perioada 2009-2012, este scriitor, regizor de filme documentare, prezentator de radio şi de televiziune. El este unul dintre nepoţii fostului preşedinte francez Francois Mitterand.

GAFF numără aproximativ 50 de membri, iar juriul care atribuie acest premiu literar este compus din "ambasadori aflaţi în post la Paris, care împărtăşesc între ei pasiunea faţă de literatura şi limba franceză".

Marele Premiu GAFF, lansat în 2019 sub preşedinţia ambasadorului român în Franţa, Luca Niculescu, este organizat în parteneriat cu Academia Franceză şi Academia de Ştiinţe Morale şi Politice, în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Grupul Ambasadorilor Francofoni din Franţa reuneşte ambasadori din state şi guverne membre, asociate şi observatoare la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), acreditaţi în Franţa. Creat în februarie 2014, GAFF are drept obiectiv promovarea limbii franceze, a valorilor şi a principiilor francofoniei.

Ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, este preşedinte al GAFF din februarie 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.