Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul franco-grec Vassilis Alexakis a decedat la vârsta de 77 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Scriitorul franco-grec Vassilis Alexakis a încetat din viaţă luni, la vârsta de 77 de ani, a anunţat editorul său, informează marţi AFP.

"Cu mâhnire grupul editorial Metaixmio îşi ia rămas bun de la dragul său prieten, marele scriitor Vassilis Alexakis, care a murit astăzi la vârsta de 77 de ani", a precizat acest grup editorial grec, potrivit agerpres.ro.

Citește și: S-A AFLAT: CINE e bărbatul din cauza căruia Ilie Năstase și-a BĂTUT SOȚIA

Circumstanţele morţii autorului nu au fost precizate, însă presa greacă a relatat că decesul a avut loc la Atena.

Vassilis Alexakis a fost recompensat cu Premiul Medicis în 1995 pentru "La langue maternelle", în acelaşi timp cu un alt autor devenit francofon, franco-rusul Andrei Makine, pentru "Le Testament francais".

"Ne vom aminti întotdeauna umorul său original, generozitatea şi bunătatea sa şi vom păstra ca moştenire preţioasă opera sa literară strălucită, care va rămâne atemporală la fel ca spiritul său veşnic tânăr", a adăugat Metaixmio.

Potrivit ministrului grec al Culturii, doamna Lina Mendoni, citată într-un comunicat al ministerului său, literatura "a pierdut un mare creator, o voce independentă, iubită şi specială" şi "un scriitor care şi-a câştigat stima confraţilor şi dragostea cititorilor din cele două ţări între care şi-a împărţit viaţa, Grecia şi Franţa".

Născut la Atena pe 25 decembrie 1943, Vassilis Alexakis a ajuns în Franţa la vârsta de 17 ani cu o bursă. După ce a studiat la ESJ Lille, el a devenit jurnalist, semnând articole în Le Monde, La Croix şi France Culture.

Este autorul a circa 20 de romane, dintre care primul, "Le Sandwich", a apărut în 1974, în timp unul dintre ultimele, "Ap. J.-C", a primit Grand Prix du roman de l'Academie francaise în 2007.

Un apropiat al premierului de stânga Alexis Tsipras, Alexakis a figurat simbolic pe lista coaliţiei stângii radicale Syriza la alegerile europene şi municipale din anii 2000.

El a fost, de asemenea, designer şi cineast, realizator în Grecia al unor comedii precum "Atenienii", distinsă cu Marele Premiu al Festivalului de Comedie de la Chamrousse în 1991.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.