Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul galez Ken Follett donează o sumă din drepturi de autor pentru restaurarea catedralei Notre-Dame din Paris

dw.com
Ken Follett

Scriitorul galez Ken Follett donează în integralitate drepturile de autor obţinute în urma vânzărilor romanului său ''Notre-Dame'', publicat după incendiul catedralei pariziene, în aprilie 2019, pentru restaurarea unei alte clădiri emblematice a arhitecturii gotice din Franţa, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Ken Follett, al cărui roman "Notre-Dame" s-a vândut la nivel global în peste 113.000 de exemplare, cedează integralitatea drepturilor sale de autor în beneficiul Fundaţiei pentru patrimoniu (FdP), a anunţat luni această organizaţie.

''Împreună, am decis să donăm această sumă pentru lucrările de restaurare şi de securizare a unei alte celebre catedrale, cea din Dol-de-Bretagne'', se mai precizează în comunicat.

Fundaţia ''va aloca în scurt timp suma de 148.000 de euro administraţiei comunei'', potrivit comunicatului.

Citește și: Guvernul strânge şurubul: Se anunţă noi restricţii la nivel naţional, după prelungirea stării de alertă (surse)

Scriitorul Ken Follett este cunoscut în special pentru ''Stâlpii Pământului'' (1989), roman care relatează construcţia unei catedrale gotice la Kingsbride, oraş ficţional din Anglia secolului al XII-lea. Catedrala Notre-Dame din Paris a reprezentat una dintre sursele de inspiraţie ale romanului, iar una dintre scenele volumului ''Coloana de foc'', al treilea din serie, are loc chiar în catedrala pariziană.

În romanul ''Notre-Dame'', Follett revine asupra emoţiei care l-a cuprins în faţa catedralei pariziene cuprinse de flăcări, precum şi asupra istoriei monumentului.

Catedrala Saint-Samson din Dol-de-Bretagne se află într-un stadiu avansat de degradare. Lucrările de reconstrucţie, în valoare de 2,4 milioane de euro, au fost demarate în 2019 şi ar trebui să fie finalizate în 2024.

Acoperişul nu mai este etanş, balustradele din granit sunt deteriorate, anumite elemente de faţadă trebuie înlocuite sau consolidate, iar patru panouri din sticlă datând din secolul al XIII-lea, cele mai vechi vitralii cunoscute din Bretania, nu mai sunt protejate corespunzător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.