Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul peruan Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel, a inaugurat Festivalul Internaţional de Literatură din Berlin

Mario Vargas Llosa

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel, a declarat miercuri, în discursul din deschiderea Festivalului Internaţional de Literatură din Berlin 2020, că literatura este destinată vremurilor dificile, precum cele pe care le trăim azi din cauza pandemiei de coronavirus, relatează EFE, potrivit Agerpres.

"Literatura a fost creată pentru vremurile grele şi este un lucru bun pentru toţi ca în aceste momente atât de neaşteptate şi atât de periculoase să vorbim despre literatură", a spus el. Potrivit lui, în ţările libere există tentaţia de a considera literatura ca o distracţie printre atâtea altele, fără a lua aminte la dimensiunea vitală pe care o cuprinde.

"Este însă suficient ca libertatea să fie îngrădită sau să dispară pentru ca literatura să devină o armă de combatere, un mod de a rezista împotriva puterii care nu are încredere în literatură şi care stabileşte sisteme de cenzură", a adăugat autorul peruan.

Literatura, potrivit lui Llosa, mereu găseşte o cale să se manifeste împotriva regimurilor opresive şi în favoarea libertăţii.

Citește și: Dorel Căprar, pretinsul 'PROPRIETAR' al posturilor publice vacante din județ, aspiră la fotoliul primăriei Arad - Lista completă a candidaților pentru arădeni

Încă de la începuturile sale, literatura a servit la exprimarea temerilor şi a nemulţumirii oamenilor.

"Strămoşii noştri, care au trăit într-o lume atât de diferită de a noastră, cu teama trăsnetelor sau a fiarelor sălbatice şi cu acele animale invizibile care răspândeau ciuma şi moartea în aşezările rurale, se strângeau seara în jurul unui foc pentru a depăna poveşti", a spus Llosa.

"Spuneau poveşti care îi făceau să le dispară teama cu care trăiau permanent şi să se simtă mai liniştiţi", a continuat el. "La fel se întâmplă şi în zilele noastre, continuăm să creăm poveşti care ne exprimă temerile. Este un mod de a protesta împotriva nemulţumirilor vieţii", a încheiat autorul peruan.

Vargas Llosa participă joi la o discuţie despre Europa şi America Latină în vremea pandemiei de COVID-19, avându-l ca interlocutor pe preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, şi la un dialog cu laureata poloneză a premiului Nobel pentru Literatură, Olga Tockarzuk.

Peste 150 de invitaţi din 50 de ţări sunt aşteptaţi să ţină discursuri în cadrul festivalului, care va dura până la 19 septembrie, printre care scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, scriitorul irlandez Colum McCann, scriitorii germani Daniel Kehlmann, Ingo Schulze, Nora Bossong şi Thomas Hettche.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.