Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scriitorul rus Fazil Iskander a murit la 87 de ani

scriitor

Scriitorul rus Fazil Iskander, cunoscut pentru descrierile pline de umor ale vieţii de zi cu zi în Caucazul său natal şi viziunea satirică asupra societăţii sovietice, a murit duminică la vârsta de 87 de ani, au anunţat agenţiile de presă ruse. 

Deşi nu a fost niciodată considerat un disident, Iskander a descris în lucrările sale festinurile cu alcool ale lui Stalin sau absurdităţile vieţii sovietice, ceea ce a făcut ca uneori să fie cenzurat, notează AFP. 

Născut în 1929 în portul Suhumi din Abhazia, astăzi regiune separatistă de Georgia susţinută de Rusia, Iskander a fost crescut de mamă după ce i-a fost expulzat tatăl iranian, în ţara sa în 1938. 

După ce a studiat literatura la prestigiosul Institut Gorki din Moscova şi un început de carieră ca jurnalist în provincie, el a trăit o mare parte din viaţa sa în capitală. 

El a avut un anumit succes la public cu umorul, compasiunea sa şi descrierile Rusiei rurale, fără a-şi ascunde dezgustul pentru birocraţii sovietici şi atrocităţile stalinismului. 

Unul dintre principalele sale romane, "Sandro din Cegem", descrie viaţa în satul abhaz Cegem unde personaje excentrice se confruntă cu cotidianul sovietic suprarealist. 

Romanul, cenzurat în perioada sovietică, a fost uneori comparat cu cărţile lui Mark Twain sau William Faulkner. 

După ce s-a implicat pentru scurt timp în viaţa politică în momentul Perestroikăi, el s-a exprimat rareori despre evenimentele curente şi a încetat să scrie în ultimii ani. 

Într-un comunicat publicat de Kremlin, Vladimir Putin a exprimat "condoleanţe profunde" familiei sale, adaugă AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.