Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare către preşedinţii comisiilor de apărare pentru susţinerea aderării României la Spaţiul Schengen

stiripesurse.ro
Nicoleta Pauliuc

Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României a trimis o scrisoare tuturor şefilor comisiilor de Apărare din statele membre ale UE pentru a susţine aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie european.

În scrisoare, Pauliuc a insistat pe faptul că experții în acquis-ul Schengen desemnați de Comisia Europeană au vizitat țara noastră și au evaluat gradul de îndeplinire a condițiilor tehnice privind aderarea țării noastre la spațiul european al liberei circulații a persoanelor, concluzia fiind favorabilă: România îndeplinește toate criteriile tehnice, inclusiv cele privind sistemul de cooperare polițienească internațională.

„Din perspectivă social-economică, România a înțeles necesitatea de a fi un pilon de stabilitate în flancul estic al NATO și UE, pe teritoriul țării noastre, deplasându-se mari cantități de cereale dinspre Ucraina către porturile românești și de acolo către țări din Europa și Africa. De asemenea, în urmă cu câțiva ani, România a gestionat la fel de bine criza migranţilor sirieni care se îndreptau către vestul Europei și care foloseau țara noastră ca punct de tranzit. Totodată, în perioada restricțiilor de deplasare din pandemie, țara mea a urmat întocmai și la timp reglementările europene inclusiv în ceea ce privește folosirea certificatelor verzi. Nu în ultimul rând, modalitatea exemplară și unanim recunoscută a gestionării fluxului refugiaților ucraineni, de peste 1,9 milioane, care au tranzitat granițele terestre ale României, fără a se înregistra vreo deficiență majoră sau vreun incident precum și suportul tehnic și uman oferit Republicii Moldova, ale cărei granițe au fost tranzitate de aproximativ 800.000 de victime ale războiului”, se arată în demersul senatoarei PNL care a primit girul colegilor din Comisia de Apărare.

Scrisoarea Preşedintei Comisiei de Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României vine în contextul în care experiența din 2011 ne-a arătat că deciziile nu au fost luate exclusiv pe criterii tehnice, ci în urma unui calcul de oportunitate politică. Prin această scrisoare, Pauliuc a  solicitat sprijinul omologilor săi pentru a îi convinge colegii parlamentari în vederea susținerii demersului aderării României la Spațiul Schengen.

„Un refuz motivat exclusiv politic nu ar face altceva decât să armeze un curent populist și ultranaționalist alimentat de un narativ rusesc într-o strategie de tip „divide et impera”. Așa cum România înțelege să fie atașată valorilor europene și își respectă cu strictețe toate angajamentele politice și administrative pe care și le-a asumat, este absolut necesar ca toate forțele politice pro-europene și pro-democratice să manifeste susținere pentru atingerea acestui obiectiv de țară reprezentat de intrarea în spațiul european al liberei circulații a persoanelor și a mărfurilor”, a concluzionat Nicoleta Pauliuc.

Demersul acestei scrisori vine în marja principiului diplomaţiei parlamentare, mai ales că, în 2022, pe fondul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, au avut loc multiple întâlniri internaţionale ale parlamentarilor de pe zona de apărare şi securitate.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.