Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare de ULTIMĂ ORĂ către Marcel Vela: ministrului de Interne i se cere DESECRETIZAREA urgentă a dosarului 10 august

Kanal D
protest 10 august

Mai multe grupuri civice i-au transmis o scrisoare noului ministru al Afacerilor Interne (MAI), Marcel Vela, prin care îi cer, printre altele, desecretizarea dosarului 10 august 2018, dar și declanșarea unor anchete interne privind comportamentul unor înalți responsabili din Jandarmerie.

Grupurile civice și organizațiile care semnează scrisoarea sunt: Federatia Inițiativa Timișoara, Inițiativa România, #activAG Piteşti, Asociația Aradul Civic, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție - VeDem Just.

Citește și: Ludovic Orban anunță SCHIMBAREA radicală: Cine primește bani cu PRIORITATE în sistemul de Educație

#Rezist Galați, Diaspora Milano, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Grupul Civic Madrid-Ro, Voluntari în Europa, Asociația Platforma Oradea Civică 2017, Rezist Dublin, Acțiunea Civică Galați, Rezist Budapesta, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România, Canada Save Roșia, Diaspora Franța solidară cu România, Asociația Bihorul Civic, Reset Iași, EuRoAleg, #Rezist Milano și Protestatari Pro Democrație Londra.

Organizațiile și grupurile civice semnatare precizează că apreciază pozitiv votul de desemnare a noului guvern, dar amintesc că schimbarea Executivului a fost determinată în mare măsură și de protestele intense din ultimii ani, "urmare a implicării grupurilor și organizațiilor civice din România și diaspora".

"Ministerul de interne, în speță, Jandarmeria Română a avut uneori în această perioadă un comportament nedemocratic, manifestându-se asemenea unei gărzi pretoriene a grupului infracțional care a supus România, aproape scoțând-o din spațiul european. Aceste acte de violență instituțională, larg criticate și de instituțiile europene, trebuie să dispară dintr-un stat de drept, în care respectarea drepturilor și a libertăților individuale ar trebui sa fie nenegociabile", se arată în scrisoarea adresată lui Marcel Vela.

În acest context, grupurile civice solicită: desecretizarea dosarului 10 august 2018, declanșarea unor anchete interne privind comportamentul unor înalți responsabili din Jandarmerie și a rolului pe care aceștia l-au avut în 10 august 2018, dar și cu prilejul altor manifestări de amploare care au avut loc la București, sancționarea acelor jandarmi care au aplicat amenzi ilegale, dovedite a fi astfel în instanță, realizarea unei evaluări a activității corpurilor de jandarmerie din orașele României unde au avut lor proteste și unde au fost reclamate abuzuri contra protestatarilor, declanșarea unor verificări privind fabricarea unor dosare penale unor lideri ai grupurilor civice, de catre Poliția Română în vara anului 2018, acte vădite de poliție politică, dar și inițierea de consultări cu grupurile civice.

Noul ministru al Afacerilor Interne, Marcel Ion Vela, a declarat, pe 29 octombrie 2019, că raportul privind protestele din 10 august 2018 trebuie desecretizat, chiar dacă nu conține lucruri „extraordinare”. Vela spunea la acea vreme că secretizarea raportului provoacă neîncredere în instituțiile statului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.