Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare deschisă către premierului Nicolae Ciucă: Solicitați doamnei ministru Ligia Deca să reintroducă vacanța de Paște!

facebook.com
Raluca Roșca

Domnule Prim Ministru, Nicolae Ciucă solicitați doamnei ministru Ligia Deca să reintroducă vacanța de Paște, susține Raluca Roșca, Președinte OFLDE România (Organizația de Femei a ALDE). Face acest lucru prin  intermediul unei Scrisori deschise adresate premierului Nicolae Ciucă în dubla sa calitate de premier și de președinte al PNL.

”Ni se impune să nu ne apărăm juridic drepturile cuvenite în scandalul Bâstroe, deciziile CCR nu mai sunt de respectat, iar acum a venit rândul educației.

Din nou, bineînțeles, fiindcă domeniul educației și al învățământului a fost și este periodic deconstruit și reinventat în România.

Am citit un articol pe edupedu , tema fiind vacanța de primăvară a școlarilor din anul 2024, mai exact lipsa acesteia.

Ceea ce mi-a atras atenția în acest articol este informația conform căreia, Ministerul Educației a ignorat solicitările organizațiilor de reprezentare a părinților și elevilor cu privire la modificarea calendarului de vacanțe propus de Minister și reintroducerea vacanței de primăvară în calendarul școlar 2024.

Înțelegem că doamna ministru a argumentat această decizie prin respectarea egalității de tratament între confesiuni, mai exact, să nu aibă copiii vacanță de Paștele ortodox, pentru a nu fi discriminați cei din confesiunea catolică.

Nu vreau să fac aluzie la doamna ministru, dar dacă nu știm a înota, mai bine să nu intrăm în apă, fiindcă dacă vorbim despre egalitate de șanse între confesiuni haideți să mergem până la capăt, să ne uităm câte confesiuni recunoscute legal sunt în România, să vedem când și ce sărbători au și să propună Ministerul un calendar de vacanță care să respecte sărbătorile tuturor confesiunilor, cu zile libere, vacanțe și tot ce mai trebuie. Parcă deja s-a aglomerat calendarul, nu ?

Pare că în ultimul timp egalitatea de șanse și non-discriminarea au devenit așa, un text care sună bine, să-i audă șefii pe cei care vorbesc și să-i bată pe umăr, cu mesajul “Bravo, ai vorbit frumos !”.

Bagatelizarea și ducerea în derizoriu a acestor concepte va conduce la diminuarea efectelor juridice produse de aceste principii și atunci ne vom îndepărta și mai mult de respectarea reală și corectă a drepturilor omului și a principiului egalității.

Nu, egalitatea de tratament nu are nicio legătură cu această decizie ministerială- minister care doar își bate joc de ceea ce ar trebui să fie cel mai de preț proiect al unui Guvern: educația copiilor.

Să ne gândim la copiii care în 2019 și în 2020 au intrat în ciclul școlar primar : doi ani de școală online “încropită pe genunchi”, urmare a incapacității Ministerului Educației de a se adapta eficient la starea de urgență( mă întreb, știe doamna ministru câți copii au fost realmente discriminați atunci ? copii care nu aveau acces la internet și dispozitive potrivite pentru școala online) apoi, al treilea an cu vacanțe pe toată durata lunii februarie, programate descentralizat la nivel județean, să fie bine pentru turism și bineînțeles, 2024, fără vacanța de primăvară.

A consultat Ministerul specialiști în domeniul psiho-emoțional ? A fost evaluat impactul acestor planificări haotice din educație asupra modului de percepție a relației copilului cu școala ?

Și, cel mai important : ce și cine alimentează această atitudine sfidătoare a aleșilor de a ignora solicitările celor care i-au ales ?

Nu știu la nivel european ce alte state vor elimina vacanța de primăvară din calendar.

Probabil că după pionieratul din România în materie de distrugere a sistemului de învățământ și educație, probabil că după ce va pune doamna ministru bomboana pe coliva învățământului din România, vom deveni exemplu, mai ales în materia egalității de șanse.

Revenind la ideea principală, nu reușesc să înțeleg de ce asupra vacanțelor copiilor se iau decizii în funcție de ce doresc patronatele din turism spre exemplu, dar nu în funcție de ce solicită organizațiile și organismele de reprezentare a elevilor și părinților ?!

Și da, vacanța de primăvară din România a fost din străbuni considerată și vacanța de Paști, pentru că suntem un popor creștin, preponderent ortodox și nu ar trebui să ingurgităm schimbări forțate, precar argumentate și îmbrăcate în niște termeni care sună frumos, doar pentru că fiecare ministru care vine pe scaun are câte o idee “genială”, susține Raluca Roșca, Președinte OFLDE România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.