Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare deschisă către șefa Senatului: 'Cerem o conducere neinfluenţată politic la Consiliul de monitorizare privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi'

epochtimes-romania.com
Anca Dragu

Organizaţiile non-guvernamentale au transmis joi o scrisoare deschisă preşedintei Senatului Anca Dragu cu privire la revocarea de către forul legislativ a lui Florinel Butnaru din funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Reprezentanţii ONG spus că votul acesta al Senatului este aşteptat de trei ani de zile, în contextul în care activitatea Consiliului nu doar că nu a protejat drepturile acestor persoane, dar a şi contribuit la perpetuarea abuzurilor. Aceştia solicită o conducere neinfluenţată politic la Consiliul de monitorizare privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Scrisoarea deschisă a organizaţiilor neguvernamentale către Anca Dragu poate fi accesată AICI.

„Rapoartele acestui organism de monitorizare nu au evidenţiat neregulile, abuzurile sau problemele din centrele pentru persoane cu dizabilităţi vizitate. Nu am aflat din aceste rapoarte cauzele deceselor din centre şi nu au fost făcute sesizări către organele de anchetă sau pentru solicitarea vreunei autopsii, ori pentru atacarea ordonanţelor parchetelor de clasare sau netrimitere în judecată. Societatea civilă care evident trebuie să aibă un rol de monitorizare şi de prezentare a unui raport alternativ, a fost exclusă de la vizitele de monitorizare care, de multe ori, s-au făcut prin telefon sau prin completarea unor chestionare. Toate aceste derapaje au fost posibile din cauza unei conduceri a Consiliului, lipsită de experienţă în domeniul monitorizării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a dezinteresului pentru domeniu şi, posibil a intervenţiei politicului în activitatea acestuia. De multe ori personaje numite politic trebuiau să monitorizeze activitatea unor instituţii cu conducere agreată politic”, arată reprezentanţii ONG, într-un comunicat de presă.
Ei reamintesc că înfiinţarea Consiliului de monitorizare privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi a fost posibilă tocmai ca urmare a demersurilor societăţii civile.

DEZASTRU la Timișoara: RATA de infectare se apropie de 5 la MIE: vaccinurile rămân UN LUX în capitala Banatului

„După ce aproape 17 ani, ONG-urile au arătat abuzurile la care sunt supuse persoanele cu dizabilităţi instituţionalizate, lipsa eficienţei instituţiilor statului în facilitarea accesului la justiţie, faptul că anual mor în condiţii suspecte peste 1000 de persoane în centrele rezidenţiale, organizaţiile au strâns peste 13.000 de semnături şi au convins parlamentari de toate culorile politice să susţină adoptarea Legii nr. 8 în 2016. Vrem să ne asigurăm că legea va fi respectată şi ne oferim tot sprijinul şi toată expertiza în acest sens. Subliniem că independenţa politică şi instituţională este un element cheie pentru funcţionarea Consiliului. Pentru aceasta, Senatul trebuie să asigure reguli de finanţare predictibile şi transparente, autonomia Consiliului, şi o structură de putere care să nu permită reprezentanţilor guvernului cu drept de vot să influenţeze alegerea sau deciziile conducerii acestuia”, mai transmite sursa citată.
Conform sursei menţionate, Consiliul funcţionează din martie 2017, dar primele vizite în centre le-a făcut în 2018. În 2019 a avut un buget de 4,5 milioane de lei. În tot acest timp, preşedintele Consiliului a fost domnul Florinel Butnaru, de profesie inginer auto. El a fost propus şi instalat în funcţie de fosta coaliţie PSD-ALDE.
„Având în vedere lipsa de performanţă şi de colaborare cu societate civilă, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, în noiembrie 2020 a dat aviz negativ asupra raportului de activitate al Consiliului pe anul 2019, şi a propus revocarea din funcţie a preşedintelui. Din păcate, a făcut această constatare la 11 luni de la data depunerii raportului. Din momentul propunerii revocării şi până la data votului au mai trecut încă 4 luni. Nu înţelegem cui a servit tergiversarea cu 15 luni de zile a îndepărtării conducerii Consiliului, în acest timp fiind alocate fonduri pentru salarizarea conducerii neperformante, iar abuzurile asupra persoanelor cu dizabilităţi continuând şi ele”, conchide sursa menţionată.
Senatorii au votat miercuri pentru revocarea lui Florinel Butnaru din funcţia de preşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Luni, Senatul respinsese raportul de activitate al Consiliului pe anul 2019.
„Analizând raportul de activitate, legislaţia în vigoare şi punctele de vedere exprimate de societatea civilă, membrii comisiei au hotărât, cu unanimitate a voturilor senatorilor prezenţi, respingerea raportului de activitate al Consiliului de monitorizare pe anul 2019. De asemenea, membrii comisiei au hotărât să sesizeze Biroul permanent al Senatului în vederea declanşării de îndată a procedurii de revocare din funcţie, în condiţiile articolului 14, alineatul 8, din Legea 8/2016 a preşedintelui, respectiv a domnului Florinel Butnaru, pentru neîndeplinirea atribuţiilor legale, precum şi pentru încălcarea prevederilor Legii 544/2001”, conform avizului comisiei respective.

Florinel Butnaru era preşedinte al Consiliului din 7 decembrie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.