Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoarea lui Giuliani BÂNTUIE CEx PSD - Liderii social - democrați discută despre o lege în PREMIERĂ în România

RFE/RL
Rudolph Giuliani

PSD discută sâmbătă, la Neptun, despre necesitatea unei legi a lobby-ului, aceasta permițând implicarea societății în procesul decizional, potrivit documentului făcut public sâmbătă, scrie Mediafax.

"Înființarea societăților de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare și la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislația în materie din Austria. Înființează Registrul de lobby și de reprezentare a intereselor. Legiferează profesia de lobbyst. Creșt transparența în procesul de legiferare și în cel decizional. Permite interacțiunea mediului de afaceri cu decidenții politici printr-o reglementare eficientă în acest sens. Permite implicarea societății civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât și la nivel executiv", se arată în documentul discutat sâmbătă de PSD, la Neptun.

Proiectul aparține celor de la ALDE, care au anunțat încă de anul trecut necesitatea unui astfel de proiect, dar până acum nu s-a pus în dezbatere publică.

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, a prezentat, marți, în conducerea centrală a partidului, un proiect de lege privind reglementarea activității de lobby care conține „anumite constrângeri pentru decidenții politici, pe perioada în care ocupă funcția publică nu au voie să aibă activități de lobby".

„Legea privind reglementarea activității de lobby este o tentativă care a mai fost în Parlament de câteva ori și de fiecare dată a eșuat în a ajunge la finalizare. Această propunere legislativă vine în contextul în care societatea noastră este suficient de matură și noi recunoaștem existența firească a activității de lobby și a grupurilor de interese. Care este menirea acestui proiect de lege? Să creeze transparență, să elimine orice suspiciune cu privire la faptul că activitatea de lobby ar putea să distorsioneze decizia publică și ar putea să inducă trafic de influență sau conflict de interese”, a declarat, marți, la Parlament, deputatul ALDE, Varujan Vosganian, după ședințele Biroului Politic Executiv și a Delegației Permanente ale ALDE.

Citește și: Gabriela Firea s-a DEZLĂNȚUIT în CEx PSD - Ce i-a REPROȘAT lui Liviu Dragnea

Vosganian a adăugat că firmele de lobby vor fi obligate, potrivit proiectului de lege, să se înscrie într-un registru creat special în acest sens.

„Este vorba despre crearea unui registru de lobby și de reprezentare a intereselor, toate societățile de lobby sau lobby-iștii interni, sau grupurile de interese, pentru a putea funcționa ca atare, trebuie să se înscrie în acest registru, trebuie să își declare activitățile specifice, trebuie să declare lista lobby-iștilor pe care îi au și, foarte important, un anumit cod de conduită. În momentul în care un lobby-ist se prezintă în fața unui decident politic, el dovedește că este înscris în registrul de lobby, astfel încât activitatea este transparentă. Sigur că există și anumite constrângeri pentru decidenții politici, pe perioada în care ocupă funcția publică nu au voie să aibă activități de lobby, vrem să separăm activitatea delobby de funcția publică”, a explicat deputatul ALDE.

Potrivit acestuia, acțiunile civice și de consultanță nu fac obiectul legii prezentate de acesta.

„Sigur că anumite activități, cum ar fi cele de natură civică patrimonială, cum ar fi activitățile de consultanță, promovarea prin sindicate și patronate nu fac obiectul acestei legi, dar toate societățile care îndeplinesc o activitate de promovare și care au un contract comercial cu un client și promovează interesele clienților în fața decidenților publici trebuie să se înscrie în acest registru de lobby care, cu excepția componentei care ține de detaliile contractelor este public și poate fi consultat de opinia publică”, a declarat Varujan Vosganian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.