DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, mai scumpă cu 36% în Moldova

1asig.ro
RCA

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto ar putea să se scumpească cu o treime. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a prezentat pentru consultări publice un proiect care prevede modificarea modului de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

Astfel, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă va constitui 1.350 lei, majorându-se cu 355 lei sau cu circa 36% față de valoarea actuală de 995 lei, transmite bizlaw.md.

Autorii inițiativei motivează majorarea prin faptul că aplicarea sistemului bonus-malus nu permite asigurătorilor acoperirea tuturor cheltuielilor.

Mai exact, pentru anul 2020, din numărul de 633.861 contracte de asigurare RCA, 46,2% au beneficiat de reducerea (bonus) de 50% din prima de asigurare, 38,7% au beneficiat de reducerea (bonus) de la 5-45%, 14,7% au beneficiat de clasa 7 (primă fără reducere), iar pentru 0,4% a fost aplicată clasa malus.

Astfel, reiese că primele de asigurare încasate în final de asigurători pentru 46,2% din polițe emise, sunt diminuate cu 50%. Total prime încasate de către asigurători, în anul 2020, au fost reduse prin sistemul bonus malus de la 664 milioane lei la 459 milioane lei sau cu 30,93% mai puțin.

Respectiv, statistica aferentă evidențiază o scădere progresivă a nivelului primei medii încasate de asigurători datorită unei concentrări excesive a asiguraților în clasa bonus 17, care beneficiază de reducere de 50%. Similar, și în anul 2019, potrivit informației statistice, se constată că 43,6% (286 339 polițe) din totalul polițelor RCA eliberate, au beneficiat de reducerea (bonus) de 50% din prima de asigurare.

Regulatorul susține că acest impact este unul semnificativ, asupra acumulării cuantumului primelor de asigurare suficiente pentru a putea fi achitate adecvat despăgubirile de asigurare către persoanele păgubite și respectiv, în final, pentru protejarea drepturilor consumatorilor.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.