Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, mai scumpă cu 36% în Moldova

1asig.ro
RCA

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto ar putea să se scumpească cu o treime. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a prezentat pentru consultări publice un proiect care prevede modificarea modului de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto.

Astfel, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă va constitui 1.350 lei, majorându-se cu 355 lei sau cu circa 36% față de valoarea actuală de 995 lei, transmite bizlaw.md.

Autorii inițiativei motivează majorarea prin faptul că aplicarea sistemului bonus-malus nu permite asigurătorilor acoperirea tuturor cheltuielilor.

Mai exact, pentru anul 2020, din numărul de 633.861 contracte de asigurare RCA, 46,2% au beneficiat de reducerea (bonus) de 50% din prima de asigurare, 38,7% au beneficiat de reducerea (bonus) de la 5-45%, 14,7% au beneficiat de clasa 7 (primă fără reducere), iar pentru 0,4% a fost aplicată clasa malus.

Astfel, reiese că primele de asigurare încasate în final de asigurători pentru 46,2% din polițe emise, sunt diminuate cu 50%. Total prime încasate de către asigurători, în anul 2020, au fost reduse prin sistemul bonus malus de la 664 milioane lei la 459 milioane lei sau cu 30,93% mai puțin.

Respectiv, statistica aferentă evidențiază o scădere progresivă a nivelului primei medii încasate de asigurători datorită unei concentrări excesive a asiguraților în clasa bonus 17, care beneficiază de reducere de 50%. Similar, și în anul 2019, potrivit informației statistice, se constată că 43,6% (286 339 polițe) din totalul polițelor RCA eliberate, au beneficiat de reducerea (bonus) de 50% din prima de asigurare.

Regulatorul susține că acest impact este unul semnificativ, asupra acumulării cuantumului primelor de asigurare suficiente pentru a putea fi achitate adecvat despăgubirile de asigurare către persoanele păgubite și respectiv, în final, pentru protejarea drepturilor consumatorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.