Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCURGERE de informaţii clasificate la nivel înalt în SUA - FOTO

NBC News
NSA

Departamentul Justiţiei din SUA a acuzat luni un contractor federal de trimiterea unui document clasificat către o sursă media identificată ca fiind publicaţia The Intercept, marcând unul dintre primele eforturi concrete ale administraţiei Donald Trump de a combate scurgerile de informaţii către media, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Reality Leigh Winner, 25 de ani, a fost acuzată de sustragerea unui document clasificat de la o unitate guvernamentală din statul american Georgia. Ea a fost arestată pe 3 iunie, a anunţat Departamentul Justiţiei.

Citeşte şi: Bilanţul NEGRU creşte în Afganistan. Peste 150 de oameni au murit în atentatul de la Kabul

Acuzaţiile au fost anunţate la mai puţin de o oră după ce The Intercept a publicat un document top-secret al Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (NSA) care conţine informaţii referitoare la eforturile ruseşti de a lansa atacuri cibernetice asupra a cel puţin un furnizor de software pentru alegerile din SUA şi trimiterea de mesaje piratate la peste 100 de oficiali americani cu câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, anul trecut.

Biroul Federal de Investigaţii şi Departamentul Justiţiei din SUA nu au răspuns imediat la o solicitare de a comenta în legătură cu acest caz.

Deşi acuzaţiile nu specifică numele publicaţiei, un oficial american a afirmat că Winner a fost acuzată de scurgere de informaţii din documentul NSA către The Intercept. Un al doilea oficial a confirmat că documentul apărut în The Intercept este autentic şi nu contestă faptul că acuzaţiile formulate împotriva lui Winner au fost direct legate de acesta.

Documentul publicat de The Intercept dezvăluie noi detalii legate de concluzia agenţiilor de informaţii americane potrivit cărora serviciile de informaţii ruse au încercat să se infiltreze în sistemul de înregistrare al electorilor în cadrul unor tentative mai ample de a interveni în alegeri, de a o discredita pe candidata democrată Hillary Clinton şi de a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să câştige alegerile.

Citeşte şi: Decizie dură: peste 130 de imami REFUZĂ să înmormânteze atacatorii din Londra

Noul document nu sugerează, totuşi, că voturile în cadrul alegerilor ce au avut loc în SUA în noiembrie au fost manipulate.

Cofondatorul The Intercept, Glenn Greenwald, nu a răspuns deocamdată solicitării de a face declaraţii în acest caz.

Documentul NSA este marcat pentru a indica faptul că va putea fi declasificat pe 5 mai 2042. Potrivit acuzării, Winner a 'tipărit şi a sustras' un document care conţinea informaţii clasificate datate 'pe sau în jur de 5 mai 2017'.

În general, documentele clasificate sunt desecretizate după 25 de ani, potrivit unui ordin executiv semnat în timpul mandatului fostului preşedinte american Bill Clinton.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.