Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scurgeri de informații 'bombă' din interiorul FSB. Cât de pregătit este Putin să apese butonul roșu

playtech.ro
putin

Președintele rus Vladimir Putin este prea "speriat" pentru a folosi arme nucleare în războiul său cu Ucraina, dezvăluie un e-mail cu o scrisoare a unui informator din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), anunță newsweek.com.

E-mailul, care a fost împărtășit cu Newsweek, este datat 4 martie. Este prima astfel de expediere trimisă de agentul, supranumit Vântul Schimbării, lui Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net și care este acum exilat în Franța.

Agentul FSB îi scrie regulat lui Osechkin, dezvăluind furia și nemulțumirea din interiorul serviciului în legătură cu războiul care a început când Putin a invadat Ucraina vecină la 24 februarie.

Igor Sushko, directorul executiv al Wind of Change Research Group, o organizație non-profit cu sediul la Washington, a tradus corespondența din rusă în engleză încă de la începutul acesteia. El a împărtășit toate e-mailurile în întregime cu Newsweek.

Scrisoarea a fost analizată de Christo Grozev, un expert în FSB, pe 6 martie. Acesta a declarat că a arătat-o "la două contacte reale (actuale sau foste) ale FSB" care nu au avut "nicio îndoială că a fost scrisă de un coleg".

Va apăsa Putin butonul roșu?

E-mailul din 4 martie aprofundează întrebarea dacă denunțătorul crede, pe baza informațiilor FSB, că Putin ar fi pregătit să ordone o lovitură nucleară în războiul său cu Ucraina care ar "distruge întreaga lume".

Acesta a fost publicat la doar câteva zile după ce a început războiul și cu câteva luni înainte ca Putin să amenințe că Rusia este pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și apăra "integritatea teritorială". Președintele american Joe Biden a declarat pe 6 octombrie că riscul unui "Armageddon" nuclear este la cel mai ridicat nivel de la Criza rachetelor din Cuba din 1962, când mulți se temeau că un război nuclear ar putea fi iminent.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat că Washingtonul și Moscova au purtat discuții menite să atenueze retorica în legătură cu potențiala utilizare a armelor nucleare de către Rusia, iar discuțiile despre lovituri nucleare au fost mai puțin vizibile în ultimele săptămâni.

Denunțătorul a sugerat că "există posibilitatea unui atac nuclear localizat", dar nu pentru niciun obiectiv militar. "O astfel de armă nu va ajuta la spargerea apărării. Ci cu scopul de a-i speria pe toți ceilalți (Occidentul)", au scris aceștia.

Scrisoarea din 4 martie detaliază, de asemenea, trei motive pentru care agentul FSB crede că Putin nu va folosi arme nucleare.

Lanțul de comandă al Kremlinului

Wind of Change a sugerat că un lanț de comandă din cadrul Kremlinului l-ar bloca pe Putin dacă acesta ar încerca vreodată să ordone un atac nuclear. "Nu cred că Putin va apăsa butonul roșu pentru a distruge întreaga lume. În primul rând, nu este o singură persoană care decide, iar cineva va refuza. Sunt o mulțime de oameni acolo și nu există un singur buton 'roșu'", a scris denunțătorul.

Arsenalul nuclear al lui Putin

Agentul a mai spus că există îngrijorări în cadrul FSB cu privire la eficiența armelor nucleare ale Rusiei. "În al doilea rând, există anumite îndoieli cu privire la faptul că [arsenalul nuclear al Rusiei] funcționează de fapt în mod corespunzător", a scris acesta. "Experiența arată că, cu cât procedurile de control sunt mai transparente, cu atât este mai ușor de identificat problemele".

"Iar acolo unde este neclar cine controlează ce și cum controlează, dar întotdeauna rapoarte pline de bravadă, este acolo unde există întotdeauna probleme. Nu sunt sigur că sistemul "butonului roșu" funcționează în conformitate cu datele declarate. În plus, combustibilul cu plutoniu trebuie schimbat la fiecare 10 ani".

'Frica de moarte' a lui Putin

Potrivit agentului FSB, frica de moarte a lui Putin îl va împiedica în cele din urmă să apese pe "butonul roșu". "În al treilea rând, și acesta este cel mai dezgustător și trist, eu personal nu cred în voința lui Putin de a se sacrifica atunci când nu permite nici măcar celor mai apropiați miniștri și consilieri ai săi să se afle în preajma sa", au scris aceștia. Indiferent dacă acest lucru se datorează fricii sale de COVID sau de un posibil asasinat este irelevant. Dacă ți-e frică ca cei mai de încredere oameni să fie lângă tine, atunci cum ai putea alege să te distrugi pe tine și pe cei mai dragi ție".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.