Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scurgeri din interiorul FSB: Planul inițial al Rusiei era de a ataca Japonia, nu Ucraina (Newsweek)

putin japonia

Rusia se pregătea să atace Japonia în vara anului 2021, cu câteva luni înainte ca președintele Vladimir Putin să lanseze o invazie la scară largă în Ucraina, dezvăluie un e-mail cu o scrisoare a unui informator de la Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), potrivit publicației americane Newsweek.

E-mailul, datat 17 martie, a fost trimis de agentul supranumit "Vântul schimbării" lui Vladimir Osechkin, un activist rus pentru drepturile omului care conduce site-ul anticorupție Gulagu.net și care este acum exilat în Franța.

Agentul FSB îi scrie regulat lui Osechkin, dezvăluind furia și nemulțumirea din interiorul serviciului cu privire la războiul care a început când Putin a invadat Ucraina vecină la 24 februarie.

Igor Sushko, directorul executiv al Wind of Change Research Group, o organizație non-profit cu sediul la Washington, a tradus corespondența din rusă în engleză de când aceasta a început la 4 martie. El a împărtășit toate e-mailurile în întregime cu Newsweek, inclusiv memoriul din 17 martie.

O scrisoare scrisă de denunțător și publicată de Osechkin a fost analizată de Christo Grozev, un expert în FSB. Acesta a declarat că a arătat scrisoarea "la două contacte reale (actuale sau foste) ale FSB", care nu au avut "nicio îndoială că a fost scrisă de un coleg".

Conflict militar

În august 2021, Rusia se pregătea "destul de serios pentru un conflict militar localizat cu Japonia", a declarat agentul într-un e-mail trimis lui Osechkin în martie.

Agentul FSB a sugerat că, în schimb, Rusia a ales să invadeze Ucraina câteva luni mai târziu.

"Încrederea că țările vor intra în stadiul de confruntare acută și chiar de război era mare. De ce a fost aleasă Ucraina pentru război în cele din urmă [scenariul nu a fost schimbat prea mult] este pentru alții să răspundă", a scris acesta.

Denunțătorul a detaliat mișcările elicopterelor de război electronic care vizau Japonia, în timp ce mașina de propagandă a Rusiei a fost, de asemenea, inițiată, cu un efort uriaș pentru a-i cataloga pe japonezi drept "naziști" și "fasciști".

Insulele Kurile

Un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost niciodată semnat de Rusia și Japonia, în mare parte din cauza disputelor legate de un grup de insule revendicate de Japonia, dar ocupate de Rusia.

Insulele Kunashiri, Etorofu, Shikotan și Habomai din lanțul insulelor Kurile au fost confiscate de URSS la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Tokyo revendică insulele ca fiind "teritoriile sale nordice", iar problema a tensionat relațiile dintre Rusia și Japonia timp de decenii.

Potrivit agentului FSB, o "piatră de poticnire cheie" între Moscova și Tokyo este reprezentată de Insulele Kurile.

Datorită amplasării lor între marea insulă japoneză Hokkaido și peninsula rusă Kamchatka, insulele oferă o serie de avantaje militare și politice.

"Pentru Japonia, există aici o piatră de temelie a geopoliticii sale moderne: statutul său de învins în cel de-al Doilea Război Mondial îi împiedică încă pe japonezi să aibă o forță militară oficială, un serviciu de informații externe și o serie de alte lucruri. Pentru Țara Soarelui Răsare, returnarea Insulelor Kurile ar însemna de fapt o revizuire [sau chiar o anulare] a statutului său postbelic", au scris ei.

Între timp, pentru Moscova, insulele sunt "o monedă de schimb", a continuat denunțătorul.

"Regatul Ceresc (China) ia foarte negativ orice tentativă de revizuire a acordurilor postbelice, iar o potențială victorie a Tokyo în disputa asupra Kurilelor este inacceptabilă pentru Beijing. Este atât de inacceptabil încât China ar complica cu ușurință viața Rusiei pentru a face un astfel de "cadou"."

Denunțătorul a precizat că fostul prim-ministru japonez Shinzo Abe punea deja, la acea vreme, un accent puternic atât pe încercarea de a "negocia" cu Rusia în problema Insulelor Kurile, cât și pe reformarea serviciului de informații al țării.

"Din punct de vedere istoric, serviciile de informații militare ale Japoniei au fost întotdeauna la un nivel înalt, dar după înfrângerea din al Doilea Război Mondial au fost pur și simplu desființate la cererea învingătorilor", a scris acesta.

Declasificat

În august 2021, FSB a declasificat informații grafice despre modul în care cetățenii sovietici au fost torturați de serviciile speciale japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Denunțătorul FSB a declarat că serviciul a fost însărcinat cu lansarea unei "campanii de informare împotriva Japoniei în societatea rusă".

"[S-a întâmplat] brusc, brusc și aproape neașteptat", a scris acesta.

Materialul declasificat a inclus date din interogatoriul lui Otozo Yamada, un general al Armatei Imperiale Japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Inițial, încă din 8 august, mass-media rusești au fost destul de zgârcite în comentariile lor cu privire la știri: au susținut că Japonia se pregătea de război cu URSS încă din 1938, că se puneau la cale planuri de atac, că se făceau diversiuni etc.", a scris denunțătorul.

"Dar pe 16 august, presa rusă a explodat literalmente în același timp, discutând documentele declasificate pe un ton complet diferit: Japonezii ar fi efectuat experimente biologice teribile pe prizonierii sovietici și ar fi tratat prizonierii sovietici extrem de rău. Detaliile despre păduchii de ciumă care au fost folosiți pentru a tortura prizonierii au fost scrise peste tot. Russia Today, principala portavoce a propagandei internaționale, s-a alăturat și ea."

În e-mailul lor, denunțătorii au inclus mai multe link-uri de la mass-media pro-Kremlin pe această temă, inclusiv unul intitulat "Cum a salvat URSS lumea de războiul biologic pe care îl pregătea Japonia" și altul intitulat "Dovezi ale pregătirilor Japoniei pentru război cu URSS declasificate".

Un articol al RBC, publicat la 20 august 2021, citând documentele FSB declasificate, afirmă că au fost efectuate experimente pe prizonieri într-un lagăr de concentrare din regiunea Harbin și că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, "japonezii au testat arme bacteriologice și "noi substanțe chimice otrăvitoare" pe aceștia.

Un material clasificat anterior a fost, de asemenea, publicat de FSB în august 2021, despre care serviciul a spus că arată că Japonia plănuia să folosească o bombă bacteriologică în 1944.

"FSB chiar a declasificat în timp util, la momentul potrivit, atunci când a început această împingere... a fost clasificat în tot acest timp și apoi [Rusia] l-a declasificat chiar atunci când toate aceste acumulări aveau loc împotriva Japoniei și pregătea populația rusă să înceapă să creadă că japonezii sunt fasciști", a declarat Sushko pentru Newsweek.

"Ei au cam schimbat Japonia cu Ucraina", a adăugat el. "Și amândouă au dreptate, sunt pur și simplu nebune. Luați doar lucrurile pe care Rusia le avea în vedere [înainte] de a ataca Japonia, este o nebunie, la fel ca și faptul că Rusia a atacat Ucraina este o nebunie. Este o nebunie".

Denunțătorul a spus că a existat o "rotire activă în spațiul informațional rusesc" împotriva Japoniei în vara anului 2021.

"S-a mizat pe faptul că japonezii s-au specializat în experimente biologice brutale, au dat dovadă de inumanitate și au avut o înclinație spre nazism. Și ar fi trebuit să se demilitarizeze după război, dar ei încalcă aceste reglementări, creând riscuri pentru Rusia", au scris ei.

"Dar, în ansamblu, războiul era inevitabil pentru Rusia din cauza dorinței maniacale de război a conducerii... Iar acum, cea mai mare parte a unităților pregătite de luptă din această direcție au fost redistribuite în Ucraina", a adăugat denunțătorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.