Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scurtmetrajul 'Saşa şi Petre', în regia lui Luca Istodor, este câştigătorul primei ediţii a Moldova Film Festival

mediafax.ro
film

Scurtmetrajul "Saşa şi Petre", în regia lui Luca Istodor, 2020, este câştigătorul Marelui Premiu al competiţiei de scurtmetraje a Moldova Film Festival, a cărei primă ediţie a avut loc între 2-6 iunie la Iaşi, în cadrul Romanian Creative Week, potrivit news.ro.

Filmul, realizat printr-o tehnică de animaţie tip stop-motion, porneşte de la povestea reală a vieţii cineastului şi scriitorului român Petre Sirin (1926-2003), spusă cu tandreţe prin ochii partenerului său de viaţă, Alexandru (Saşa) Lupescu, oprindu-se asupra dificultăţilor întâlnite de cuplurile de acelaşi sex pe durata Decretului 200, care scotea asemenea relaţii în afara legalităţii.

Premiul în valoare de 1.000 de euro a fost acordat de către juriul festivalului, format din Andra Tarara (regizoare), Oana Ghera (director artistic al BIEFF) şi Georgiana Muşat (critic de film), care şi-a motivat astfel decizia: „Filmul premiat pune în lumină cu candoare și inventivitate o poveste de dragoste a cărei existență era ilegală în ochii statului, reafirmând forța vulnerabilității și militând pentru dreptul la identitate și intimitate".

Prima ediţie a Moldova Film Festival s-a desfăşurat între 2 şi 6 iunie la Iaşi, în cadrul Romanian Creative Week, cu participare gratuită pentru public.

Publicul ieşean a putut urmări în premieră naţională filme preluate de la festivaluri internaţionale prestigioase, precum cele de la Berlin şi Locarno, regizate de autori de renume internaţional precum Radu Jude, Hong Sang-Soo, Tsai Ming-Liang, Rita Azevedo Gomes şi Matías Piñeiro, alături de o retrospectivă dedicată cineastului suedez Roy Andersson şi de competiţia de scurtmetraje a festivalului cu cele mai tinere voci ale cinemaului românesc.

Peste 850 de bilete au fost rezervate de-a lungul celor 20 de proiecţii de film (dintre care o treime au fost sold-out) incluse în cadrul festivalului, lor alăturându-se spectatorii care au luat parte la proiecţii fără rezervări prealabile. Alături de aceştia au participat cei zece invitaţi speciali ai festivalului, printre care scenografele Frida Elmström şi Amalia Mititelu sau istoricul Adrian Cioflâncă, membrii echipei şi voluntarii festivalului.

Moldova Film Festival a fost fondat de către Caterina Pruteanu şi Vlad Iftime, echipa de selecţie fiind formată din Flavia Dima (director artistic, coordonator al catalogului), Călin Boto (curator principal al competiţiei de scurtmetraje) şi Pedro Emilio Segura Bernal (consultant artistic).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.