Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scutea își recunoaște propria incapacitate managerială: Procurorii au fugit din Parchetul General în ultimii trei ani

Inquam Photos / Octav Ganea
gabriela scutea

Procurorul general Gabriela Scutea se plânge că în ultimii trei ani, exact perioada în care a condus Parchetul General, instituția s-a golit de procurori. Într-un interviu acordat în mod straniu unui site obscur, neasumat prin semătură de vreun jurnalist, Scutea se plânge că gradul de ocupare a funcțiilor de PÎCCJ este de doar 43%, față de 82,2% în 2020, la preluarea mandatului.

„Ocuparea schemei de personal la Parchetul General a scăzut drastic din 2020 până în prezent, acum suntem la 43% și încă se mai reduce, de la 1 februarie. Practic, la Parchetul General suntem într-o situație de forță majoră. Vreau să vă amintesc că – datele sunt de altfel disponibile pe site-ul CSM – la Parchetul General în anul 2020, pe 7 februarie, gradul de ocupare era 82,2%. Trei ani mai târziu, acum, gradul de ocupare tinde spre 40%. Este evident că nu poți face aceeași muncă, nici cantitativă, nici calitativă, în astfel de condiții de forță majoră”, a declarat Scutea, în interviul publicat de justnews.ro.

Gabriela Scutea  face în continuare afirmații la fel de stranii despre felul în care să raportul altor instituții despre prelungirea unor termene.

„Ceea ce reușim să facem este să răspundem lucrărilor care sunt urgente, să ne comportăm ca o instituție centrală în sistemul judiciar, care funcționează fără mari sincope. De aceea, atunci când este cazul, iau legătura, fie cu ministrul Justiției, fie cu conducătorii altor instituții centrale, să le spun că un termen nu poate fi respectat și să încerc să aflu astfel care ar fi marja de toleranță din partea lor. Sau să oprim multe lucrări ca să ne concentrăm pe acelea care sunt cu termen presant. La Ministerul Public apar de pildă lucrări inclusiv de transmitere de date către instituții internaționale, sunt diverse chestionare foarte sofisticate pentru care trebuie să cerem date din teritoriu. Apoi, trebuie să dăm niște îndrumări colegilor din teritoriu. Noi am pierdut personal din toate secțiile”, mai afirmă Scutea.

Ministrul Justiției a anunțat la finalul lunii decembrie că demarează procedura pentru selecția viitorilor șefi ai PÎCCJ, DNA și DIICOT. Gabriela Scutea este procuror general din 2020. Anterior, a fost procuror general adjunct, în mandatul de procuror general deținut de Laura Codruța Kovesi, fiind persoana care a semnat protocolul PÎCCJ-SRI, declarat ulterior neconstituțional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.