Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scutea şi 'Cutia Pandorei' - CSM 'calcă pe cap' toţi procurorii din România, încercând să o apere pe Kovesi/ VIDEO

Inquam Photos / Octav Ganea
scutea csm

Secţia pentru procurori a CSM a dispus marţi, 12 ianuarie, sesizarea Inspecției Judiciare în privința procurorului Adina Florea (SIIJ), pentru a se cerceta dacă aceasta a respectat dispozițiile legale sau a acționat cu rea credință în procedura luării măsurii preventive a controlului judiciar față de procurorii Laura Codruţa Kovesi şi Alfred Savu. Iniţiativa a aparţinut procurorului Cristian Ban, iar efectele aparent neintenţionate ar putea fi devastatoare pentru toţi procurorii din România.

În dezbaterile din şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM de marţi, 12 ianuarie, doar procurorul general Gabriela Scutea a remarcat situaţia generată de sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la raţionamentul procurorului dintr-un dosar şi temeinicia probelor, domeniu rezervat până acum controlului ierarhic şi controlului efectuat de instanţe. Includerea acestor aspecte în sfera de incidenţa a unor posibile abateri disciplinare deschide o adevărată "Cutie a Pandorei" pentru procurori.

"Am înţeles că temeiurile se referă şi la aprecierea consistenţei probelor în momentul în care a fost măsura preventivă. În această situaţie, cred că acest aspect ar putea omis din obiectul sesizării, determinat de faptul că, la nivelul Inspecţiei Judiciare, cu excepţia raportului care se efectuează în procedura cererii de regres pe care ar putea-o exercita Ministerul Finanţelor, aprecieri de fond în ceea ce priveşte temeinicia propunerilor care sunt adresate, temenicia rechizitoriilor sau măsurile care sunt dispuse la nivelul parchetului, dacă nu există rea credinţă sau gravă neglijenţă, nu se efectuează. Cu privire la celelalte puncte, unde rezultă clar absenţa unor acte în procedura prevăzută de lege pentru controlul judiciar sau nesoluţionarea unei cereri de abţinere, aceste sunt într-adevăr incidente procedurale. Consider că doar în procedura controlului ierarhic sau în controlul exercitat de instanţe pot fi formulate aprecieri cu privire la la fondul cauzei şi la consistenţa acuzaţiilor formulate. Deci punctul meu de vedere este că sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la verificarea acestor indicii de abateri disciplinare ar trebui să fie minus acest temei de fapt", a afirmat Scutea în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM.

Practic, acceptând modul de acţiune al CSM, orice procuror din România ar putea deveni ţinta unei cercetări disciplinare de fiecare dată când o instanţă îi respinge solicitările. Fiecare măsură preventivă revocată şi fiecare achitare ar putea deveni abatere disciplinară, fiind încadrată la exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.