Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ban centrează, Ban dă cu capul: După ce au sesizat IJ în cazul Adinei Florea, tot procurorii din CSM ar judeca şi o eventuală acţiune disciplinară/ VIDEO

Inquam Photos / George Calin
Cristian Ban vicepresedintele CSM

Secţia pentru procurori a CSM a dispus marţi, 12 ianuarie, sesizarea Inspecției Judiciare în privința procurorului Adina Florea (SIIJ), pentru a se cerceta dacă aceasta a respectat dispozițiile legale sau a acționat cu rea credință în procedura luării măsurii preventive a controlului judiciar față de procurorii Laura Codruţa Kovesi şi Alfred Savu. Iniţiativa i-a aparţinut procurorului Cristian Ban. În cazul în care Inspecţia Judiciară va constatat că există indicii de abateri disciplinare şi va exercita acţiunea disciplinară împotriva Adinei Florea, tot secţia pentru procurori a CSM va acţiona ca primă instanţă.

Procurorul Cristian Ban a făcut un adevărat "rechizitoiu" citând din motivările ÎCCJ de revocare a măsurilor preventive în cele două cazuri (Laura Codruţa Kovesi şi Alfred Savu).

"Am făcut referire la două hotărâri definitive ale ÎCCJ, pronunţate în contestaţii asupra unor măsuri preventive, mai exact asupra controlului judiciar dispus asupra doi colegi magistraţi procurori, anume doamna Kovesi şi domnul Alfred Savu. În ceea ce priveşte hotărârea prin care s-a desfiinţat controlul judiciar, în anul 2019, privind-o pe doamna procuror Codruţa Kovesi, spicuiesc doar trei chestiuni din hotărârea luată:

1. Neîndeplinirea condiţiilor necesare începerii urmăririi penale in personam, pentru niciuna dintre cele trei infracţiuni neexistând probe pentru dovedirea existenţei elementelor constitutive ale faptei;

2. Se constată că procurorul nu a indicat în concret motivele care justifică luarea măsurii controlului judiciar.

3. Ceea ce mi se pare şi mai grav: a stabilit şi a impus o obligaţie care nu se regăseşte între cele enumerate de dispoziţiile legale - obligaţia impusă în sarcina inculpatei este nelegată şi adăugând la lege.

În ceea ce priveşte pe domnul Savu, tot aşa, trei chestiuni:

1. Acesta a fost plasat sub control judiciară fără să îl audieze înainte şi fără să se mai aştepte soluţionarea cererii de recuzare. Procedând astfel, procurorul de caz a dovedit fie necunoaşterea legii, fie ignorarea cu bună-ştiinţă a legii, ceea ce este la fel de drag, pentru că prin conduita sa a încălcat dreptul la apărare al inculpatului.

2. Judecătorul a reţinut că s-a dispus inculparea şi plasarea sub control judiciar fără a exista probe, doar pe baza unor indicii.

3. Doamna procuror Florea Adina le-a prezentat persoanelor cercetate în dosarul Ponta-Blair documente din anchetă, ceea ce ar periclita investigaţia DNA împotriva lor. Persoane în privinţa cărora s-au dispus măsuri speciale de urmărire au fost informate, deşi procurorul DNA a dispus în măsurile legii amânarea informării persoanelor cercetate. Această măsură a fost zădărnicită de procurorul SIIJ", a afirmat Cristian Ban.

Ulterior, încercând să ofere o aparenţă de imparţialitate, procurorul a făcut o afirmaţie ciudată, punând practic la îndoială considerentele unor hotărâri definitive ale ÎCCJ.

"Din punctul meu de vedere, dacă se confirmă aceste susţineri ale ÎCCJ, este mai mult decât clar că Inspecţia Judiciară trebuie să verifice dacă sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii prevăzute de art. 99 litera t), exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă. Este nu numai dreptul, dar şi obligaţia CSM, în temeiul art. 45 din Legea 317/2004 să semnaleze astfel de elemente şi să ceară organelor abilitate, în speţă Inspecţiei Judiciare să constate dacă sunt sau nu întrunite elementele constitutive ale acestei abateri", a mai precizat Ban, adăugând la final că nu vede o incompatibilitate în faptul că Secţia sesizează Inspecţia Judiciară şi tot Secţia ar urma să judece o eventuală acţiune disciplinară.

În martie 2019, Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de procurorii Secției de anchetare a magistraților, la capătul a 6 ore de audieri. Atunci i-a fost adus la cunoștință fostei șefe DNA și rolul de inculpat. Fostului procuror-şef DNA i-au fost deschise două dosare de către procurorii SIIJ, cel referitor la aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi cel privindu-i pe procurorii DNA Ploieşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.