Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se adeverește o mare legendă din China: istoria chinezilor capătă alt sens

The Wire
china steag

Se adeverește o mare legendă din China: istoria chinezilor capătă alt sens

Un ansamblu de 215 morminte descoperite în nordul Chinei dovedeşte, potrivit arheologilor, că locul unde se află astăzi oraşul Linfen a fost capitala împăraţilor Yao şi Shun, ceea ce ar demonstra existenţa acestor doi conducători, consideraţi în mod tradiţional o legendă, transmite EFE, informează Agerpres.

Vechimea siturilor funerare descoperite în provincia Shanxi se întinde din neolitic până la dinastia Qing (1644-1911) şi au fost recuperate aproximativ 1.400 de obiecte funerare din bronz, fier şi lut, relevă miercuri ziarul oficial Global Times.

Cele mai vechi dinastii reprezentate în situl arheologic includ perioadele de Primăvară şi Toamnă (770-476 î.Hr.), Song (960-1279) şi Jin (1115-1234).

Datează din 475-221 î.Hr.

Piesele despre care experţii cred că demonstrează existenţa împăraţilor Yao şi Shun sunt fragmente care datează din perioada Regatelor Războinice (475-221 î.Hr.) cu gravuri de caractere chinezeşti care înseamnă "oraş" şi "rege", precum şi altele legate de numele "Pingyang", sub care era cunoscut înainte oraşul Linfen, unde se află Templul şi Mausoleul Yao.

"Dacă vom continua să dovedim cu probe materiale că vechiul Pingyang a existat, atunci povestea lui Yao şi Shun se va schimba dintr-o legendă într-o perioadă istorică reală", a declarat arheologul Xue Riming, citat de ziar.

Potrivit cercetătorului, situl arheologic funerar, unde lucrările au început în urmă cu trei ani, dovedeşte "continuitatea istorică" a acestui loc, care este înconjurat şi de alte situri de mare importanţă arheologică, cum ar fi Taosi, cu peste 4.000 de ani de istorie.

Istoriografia tradiţională chineză îl plasează pe împăratul Yao iniţial în provincia Hebei, vecină cu Shanxi, dar consideră că acesta a migrat ulterior spre sud la Pingyang, unde şi-a stabilit capitala şi a exercitat o domnie pe care multe legende confucianiste o laudă ca model de moralitate şi generozitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.