Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se anunță GREVĂ GENERALĂ: Sindicaliștii de la Probațiune AMENINȚĂ că vor depune și PLÂNGERI PENALE

promptmedia.ro
greva

Consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune (SP) București se vor afla în grevă de avertisment joi. Greva va începe la ora 10:00 și se va încheia la ora 12:00, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să declanșeze greva generală dacă revendicările lor nu vor fi soluționate urgent de conducerea Direcției Naționale de Probațiune, respectiv a Ministerului Justiției.

De asemenea, angajații SP București au continuat astăzi protestul spontan inițiat în cursul zilei de ieri, prin întreruperea activități între orele 10:00 și 14:00, în condițiile în care, până la această oră, responsabilii din DNP, respectiv MJ, nu au formulat soluții concrete la problemele de natură salarială semnalate în nenumărate rânduri, oferind în schimb doar explicații neconvingătoare și promisiuni deșarte. La protestul declanșat în cadrul SP București s-au alăturat, până în prezent, 226 de consilieri din cadrul serviciilor de probațiune din alte 21 de județe: Iași, Harghita, Sălaj, Brașov, Dolj, Neamț, Gorj, Vrancea, Timiș, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Călărași, Bistrița-Năsăud, Vaslui, Prahova, Bihor, Bacău, Cluj, Dâmbovița și Buzău.

Citește și: CSM a decis! Unde îşi va continua Kovesi activitatea de procuror

”Precizăm că, în acest moment, având în vedere demersurile efectuate constant în ultimul an în vederea soluționării revendicărilor formulate, consilierii de probațiune din SP București consideră că au epuizat, fără succes, toate posibilitățile de soluționare amiabilă a conflictului de muncă cu conducerea DNP, respectiv MJ, și au decis să treacă la următorul pas prevăzut de lege: greva de avertisment, urmată de greva generală. Potrivit legislației în vigoare, “hotărârea de declarare a grevei se ia de către reprezentanții angajaților, cu acordul scris a cel putin unei pătrimi din numărul angajaților unității sau, după caz, ai subunității ori compartimentului”, condiție care a fost îndeplinită la nivelul Serviciului de Probațiune București.

În cazul în care revendicările lor vor fi în continuare ignorate, consilierii de probațiune din cadrul SP București vor declanșa apoi greva generală, conform legii.

Citește și: Datele care contrazic Guvernul Dăncilă: Cât a crescut deficitul comercial în 2018

Reamintim cele trei revendicări principale ale angajaților din sistemul de probațiune:

1. Plata drepturilor salariale restante izvorâte din tratamentul discriminatoriu al conducerii MJ în raport cu ceilalți angajați din familia ocupațională, recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Aceste drepturi salariale au fost recunoscute oficial și de DNP, respectiv MJ, însă nu au fost achitate până în prezent, invocându-se lipsa sumelor de bani necesare la buget. Această explicație s-a dovedit a fi falsă după ce, la începutul acestei săptămâni, conducerea DNP a constatat că are excedent bugetar și a decis să-l utilizeze pentru plata discreționară a unor drepturi salariale restante exclusiv către funcționarii publici din cadrul aparatului central, nu și către cei 550 de consilieri de probațiune care asigură efectiv activitatea de supraveghere a peste 100.000 de persoane care au comis infracțiuni.

Citește și: Ea este câştigătoarea primei ediţii a show-ului ”POFTIȚI LA NEA MĂRIN”: Câţi bani a câştigat şi ce va face cu ei

2. Calcularea corectă a salariilor tuturor consilierilor de probațiune din țară, în acord cu instrucțiunile Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS) privind efectele Legii cadru de salarizare unitară în sistemul public, precum și virarea în conturile angajaților a diferențelor salariale rezultate (aproximativ 500 – 1000 de lei/lună pentru fiecare consilier). Începând din luna ianuarie 2018, salariile tuturor consilierilor de probațiune din România sunt stabilite în baza unei formule de calcul eronate, lucru recunoscut de altfel de conducerea DNP.

3. Emiterea ordinelor administrative prin care să se înlăturare discriminările salariale istorice la care sunt supuși consilierii de probațiune în raport cu toate celelalte categorii profesionale din cadrul familiei ocupaționale Justiție, prin calcularea salariilor tuturor angajaților din sistemul de probațiune în baza valorii de referință sectorială 463,5.

Citește și: Veste importantă pentru români: Ce s-a întâmplat cu rata anuală a inflaţiei în iunie

Consilierii de probațiune din cadrul SP București au adus la cunoștința responsabililor din cadrul DNP, respectiv MJ, că aceste probleme trebuie rezolvate de urgență, nefiind acceptate alte amânări și tergiversări de natură să afecteze în continuare drepturile lor. În acest context, angajații SP București urmează să formuleze plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor persoanelor care se fac vinovate de încălcarea prevederilor Legii cadru de salarizare unică, prin calcularea eronată a salariilor datorate angajaților din sistemul de probațiune.”, spun consilierii.

Citește și: Gigi Becali face un nou gest demn de apreciat: Pe cine va ajuta latifundiarul din Pipera .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.