Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se anunță o altă demisie din Comisia Europeană

europarl.eu
Comisia europeana UE

Comisarul european pentru parteneriate internaţionale, finlandeza Jutta Urpilainen, şi-a anunţat duminică intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din ţara sa, ceea ce înseamnă o demisie în plus din cadrul executivului european, relatează AFP, citat de Agerpres.

Jutta Urpilainen a afirmat, într-un discurs la Tampere (sud), că este "pregătită să fie candidatul" Partidului Social Democrat finlandez (SDP) şi să participe la campania prezidenţială cu începere de la 2 decembrie.

Alegerile prezidenţiale din Finlanda vor avea loc pe 28 ianuarie 2024, cu un posibil al doilea tur pe 11 februarie.

Comisarul îşi ia "concediu fără plată", cu "opţiunea de a reveni" în cadrul executivului european dacă va fi înfrântă la prezidenţiale, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al Comisiei, Balazs Ujvari.

În timpul absenţei sale, un alt comisar va urma să-şi asume temporar responsabilităţile acesteia, a adăugat el.

Finlandeza se află în aceeaşi situaţie cu o altă figură emblematică a Comisiei, daneza Margrethe Vestager (Concurenţă) care s-a retras din executivul european în septembrie pentru a-şi face campanie pentru preşedinţia Băncii Europene de Investiţii (BEI), având posibilitatea de a reveni în funcţie în cazul unui eşec.

Fostul comisar bulgar Maria Gabriel (Cultură) şi comisarul olandez Frans Timmermans (responsabil pentru Pactul Verde) au demisionat din funcţiile lor în mai şi, respectiv, august pentru a se implica în politica naţională.

Maria Gabriel, în prezent ministru de externe al Bulgariei, a fost înlocuită în cadrul Comisiei de compatriota ei Iliana Ivanova. Frans Timmermans, candidat la alegerile legislative din 22 noiembrie din Ţările de Jos, a fost înlocuit la Bruxelles de fostul ministru olandez de externe Wopke Hoekstra.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.