DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Se anunță un nou EȘEC - Companiile nu se înghesuie la granturile pentru investiţii de până la 200.000 de euro

Unimedia
Granturi

Companiile nu se înghesuie la granturile pentru investiţii de până la 200.000 de euro. Mai puţin de 700 de IMM-uri au aplicat în prima zi.

Vezi și: Guvernul vrea o revoluție în telemuncă. Se va introduce semnătura electronică pentru încheierea contractului individual de muncă

Sesiunea de înscrieri pentru granturile de investiţii prin care IMM-urile pot obţine fonduri nerambursabile între 50.000 de euro şi 200.000 de euro a început joi, de la ora 10.00. În prima zi de la deschiderea sesiunii de înscrieri, până la ora 17.30 au aplicat circa 630 de companii, relatează mediafax.

Spre deosebire de celelalte linii de granturi acordate antreprenorilor, respectiv cea a microgranturilor de 2.000 de euro şi cea pentru granturile de lucru, când aplicaţiile din primele ore au fost de ordinul miilor, pentru investiţii s-au înscris circa 210 companii pe platforma Ministerului Economiei în primele două ore de la deschiderea sesiunii de înscriere.

Vezi și: Sondaj IRES: PSD are 3 procente în fața PNL în intenția de vot la parlamentare

O diferenţă faţă de celelalte două linii de granturi ar fi că IMM-urile trebuie să vină cu un aport propriu care este de minimum 30% din suma cerută pentru companiile din Bucureşti şi judeţul Ilfov şi de minimum 15% în restul ţării.

Annick Notteboom, proprietara hotelului Belfort din Braşov, afirmă anterior pentru ZF că nu va folosi la nimic pentru multe companii pentru că nu au capitalul propriu necesar.

„Ce investiţii mari să facem, dacă avem credite şi probleme?”, spunea antreprenoarea.

Prima companie care s-a înscris pentru un grant pentru investiţii a fost Ara View, o firmă din localitatea Ucea de Jos, judeţul Braşov, care se ocupă cu producţia şi conservarea cărnii. Compania a fost înfiinţată în 2014 şi a avut o cifră de afaceri de 36,2 mil. lei în 2019, în scădere cu aproape 5% comparativ cu anul precedent şi un profit net de peste 3 mil. lei, aproape dublu comparativ cu 2018, conform datelor de pe platforma financiară confidas.ro. Anul trecut, Ara View a avut un număr mediu de 84 de angajaţi.

De asemenea, compania a mai aplicat pentru finanţare prin programul IMM Invest, însă statusul cererii depuse este de ”trimis la bancă”, conform confidas.ro.

A doua companie care a aplicat pe platforma Ministerului Economiei pentru un grant pentru investiţii este Petronas Cloth Decoration, o firmă din Prahova care se ocupă cu fabricarea altor articole textile. Compania a avut un număr mediu de 20 de angajaţi în 2019, o cifră de afaceri de peste 3,4 milioane de lei, în creştere cu mai mult de 14% comparativ cu anul precedent şi un profit net de aproape 1,6 mil. lei, în creştere cu 53% faţă de 2018.

Formularul electronic de înscriere pentru granturile pentru investiţii va fi activ în perioada 3 decembrie 2020, ora 10.00 - 29 ianuarie 2021, ora 20.00. Plăţile vor fi efectuate până la 31 decembrie 2023, conform Ministerului Economiei.

Bugetul total alocat măsurii este în valoare totală de 550 mil. euro, dintre care 415,87 mil. euro se alocă din bugetul POC 2014-2020 şi 62,38 mil. euro cofinanţare de la bugetul de stat şi 71,74 mil. euro contribuţia proprie.

Ministerul Economiei estimează că banii vor fi suficienţi pentru un număr de 3.000 de beneficiari.

Domeniile de investiţii susţinute din fonduri externe nerambursabile şi din cofinanţarea bugetului de stat în cadrul prezentei măsuri includ industria alimentară, industria auto şi servicii specifice auto, energie, construcţii, materiale de construcţii, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, şi tehnologii în construcţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.