Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se caută febril soluții pentru grâul ucrainean. Turcia blochează orice înțelegere care exclude Rusia/ Cerealele posibil duse prin Bulgaria spre Grecia

farm-europe.eu
cereale marea neagra

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și omologul său bulgar, Nikolai Denkov, au discutat problema tranzitului cerealelor ucrainene în timpul unei întâlniri la Atena. Această problemă a devenit deosebit de acută în contextul retragerii Rusiei din acordul pentru cereale și al atacurilor asupra porturilor ucrainene.

După cum relatează European Pravda, Denkov a declarat în fața jurnaliştilor că se discută despre posibilitatea de a transporta cereale ucrainene cu trenul, cu tranzitarea teritoriului Belarusului, către porturile grecești, fără a oferi detalii, relatează Pentapostagma citat de Rador

(vezi și atenționarea de la urmă)

Agenția de presă Mediapool a relatat că această propunere presupune încărcarea trenurilor bulgare cu cereale ucrainene la granița dintre Ucraina și România și apoi transportarea acestor cereale pe teritoriul României și Bulgariei până în Grecia.

Nu există informații despre ce transportatori bulgari ar putea transporta această marfă, dacă transportatorul de stat nu va avea suficiente locomotive și vagoane.

De asemenea, este îndoielnic că firmele feroviare private ar putea facilita un astfel de transport cu materialul rulant de care dispun.

Denkov a mai spus că Grecia a început să construiască linii de cale ferată de interes deosebit pentru Bulgaria, către orașele bulgare Kulata și Svilengrad.

Îmbunătățirea stării tehnice a căii ferate către aceste două destinații ar permite transportarea mai multor mărfuri prin Bulgaria, România, Ucraina și Moldova către porturile grecești.

La data de 17 iulie, Rusia a anunțat suspendarea acordului cu privire la cereale și a amenințat cu „riscuri” pentru părțile care continuă inițiativa fără Rusia. În plus, Rusia a început să lanseze atacuri pe scară largă asupra infrastructurii portuare din porturile Odesa și de la Dunăre.

Casa Albă a anunțat că cerealele vor fi exportate din Ucraina pe uscat, adăugând că „făceam deja asta, încă de dinainte de acordul pentru cereale”.

Premierul bulgar a spus că în prezent există nave care pleacă cu cereale ucrainene din portul Varna întrucât coridoarele feroviare către Kavala încă nu sunt dezvoltate, dar se va lucra în această privință. El a mai spus că este o ocazie de a crește semnificativ capacitatea de transportare a cerealelor ucrainene prin sistemul feroviar al Bulgariei.

Începând cu data de 17 iulie, Rusia a lansat șase atacuri aeriene asupra unor instalații agricole din regiunea Odesa, distrugând tone de cereale ucrainene. BBC a relatat pe data de 24 iulie că oficialii au declarat că în ultima săptămână au fost distruse peste 60.000 de tone de cereale.

Piețele globale au asistat la o creștere a prețului cerealelor cu opt procente în decurs de o zi de la retragerea Rusiei din acordul pentru cereale, mai arată BBC.

Peste 1000 de nave pline cu cereale și alte alimente au părăsit Ucraina prin trei porturi ucrainene (Chornomorsk, Odesa și Yuzhne) pe durata aplicării acordului pentru cereale. În iulie 2023, aproape 33 de milioane de tone de cereale și alte alimente au fost exportate prin Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră.

Turcia nu acceptă niciun acord de cereale fără participarea Rusiei

Președintele ucrainean V. Zelenski se confruntă cu o problemă serioasă în ceea ce privește transportul cerealelor prin Marea Neagră fără participarea Rusiei, notează site-ul dikGAZETE și expertul turc Erhan Altiparmak.

„Principalul obstacol în calea transportului cerealelor ucrainene prin Marea Neagră sunt acțiunile Kievului însuși. Kievul creează principalul obstacol în calea transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Între timp, flota rusă elimină aceste amenințări”, subliniază expertul turc.

Potrivit acestuia, Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au plantat mine în Marea Neagră, ceea ce reprezintă o amenințare gravă la adresa securității aprovizionării cu cereale. Având în vedere situația actuală, discuția despre siguranța sau transportul cerealelor ucrainene de-a lungul acestei rute devine inadmisibilă.

În același timp, expertul turc reamintește că președintele rus Vladimir Putin anunțase deja că este gata să se retragă din acord dacă nu vor fi ridicate sancțiunile față de exportul de cereale și îngrășăminte pe piețele mondiale.

Probabil de acest motiv s-a anunțat că Turcia a refuzat să însoțească nave cu cereale.

Nota traducătorului: Conform unui articol despre propaganda rusă în Grecia, ziarul online I Efimerida include Pentapostagma printre site-urile care se revendică având ”sensibilități naționale” și ”respect pentru ortodoxie”, dar care promovează teme de propagandă rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.