Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se caută pacea în Siria: anunț CRUCIAL făcut la nivel înalt

siria

Mediatorul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat luni că momentul actual este 'crucial' pentru a găsi o soluţie care să combine lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) cu tranziţia politică în această ţară, relatează AFP. 

"Este un moment crucial. De acum şi până în luna septembrie mai avem încă o fereastră deschisă pentru a găsi o formulă care să combine lupta împotriva Daesh (acronimul arab al SI - n.r.) şi a Al-Nosra (Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida - n.r.) cu tranziţia politică", a afirmat Staffan de Mistura la Roma. 

Trimisul special al ONU a mai spus, după o întrevedere cu şeful diplomaţiei italiene Paolo Gentiloni, că "o posibilă înţelegere între Rusia şi SUA este cheia" găsirii unei soluţii. 

Cele două ţări "au demonstrat că sunt capabile să se pună de acord, iar celelalte urmează", a adăugat el. 

Staffan de Mistura a confirmat de asemenea "intenţia fermă" a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, şi a sa personală "de a relansa negocierile privind Siria cât mai repede posibil". 

În urmă cu mai puţin de două săptămâni, diplomatul suedez a declarat, la sediul ONU, că speră în continuare să poată convoca o nouă sesiune de negocieri de pace în iulie. 

"Luăm în considerare luna iulie, însă nu cu orice preţ şi nu fără garanţii", a afirmat el atunci, după o întâlnire cu uşile închise cu membrii Consiliului de Securitate al ONU. 

El a explicat că vrea să se asigure că "atunci când convocăm negocieri, va exista posibilitatea să se avanseze spre o tranziţie politică până în august". 

Acesta este unul dintre punctele sensibile în negocierile între puterea siriană şi opoziţia armată, care au poziţii diferite asupra rolului pe care ar trebui să-l joace preşedintele Bashar al-Assad în procesul de tranziţie. 

Două sesiuni de discuţii de pace indirecte intersiriene au avut loc de la începutul anului la Geneva, fără progrese. Conform foii de parcurs fixate de ONU, discuţiile ar trebui să ducă la crearea unui organ de tranziţie până la 1 august, la redactarea unei noi Constituţii şi la organizarea de alegeri la mijlocul lui 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.