Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se clarifică abuzul de putere. PUSL a depus în Parlament un nou proiect de lege

Twitter
Steluta Cataniciu

Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) a depus în Parlament un proiect de lege privind abuzul de putere, prin deputatul Steluța Cătăniciu, președintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții a Camerei Deputaților. Proiectul a fost depus la Senat, cu sprijinul parlamentarilor din grupul social-democraților.

„Obiectul inițiativei legislative este incriminarea comportamentelor abuzive în exercitarea prerogativelor de putere publică, care au ca rezultat direct sau indirect afectarea drepturilor și libertăților fundamentale, a intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice, prin încălcarea ordinii de drept și a cadrului de reglementare și funcționare a autorităților și instituțiilor publice.

În România, în general, abuzul împotriva cetățenilor se realizează prin interpretarea și aplicarea arbitrară a competențelor celor care exercită puterea publică și, în forma în care este legea astăzi, nu se consideră întrunite condițiile săvârșirii unei infracțiuni.

Proiectul propus de PUSL este în acord cu exigențele Curții Constituționale și ține cont de nevoile reale ale societății”, se arată într-un comunicat de presă al PUSL.

Potrivit noului proiect, abuzul de putere ar fi pedepsit cu închisoare de la 2 la 7 ani. Există și situații execepționale, unde limitele pedepselor sunt mai mari. În cazul în care abuzul are loc pe motive discriminatorii ( de rasă, religie, etc) sau dacă aduce un prejudiciu major, atunci pedepsele sunt între 3 și 10 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.