Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se clatină cea mai mare alianță militară din istorie - Pentagonul acuză statele parazite din NATO

The Military Times
Mark Esper

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a pledat vineri în favoarea solicitării președintelui Donald Trump ca aliații SUA să aloce 2 la sută din PIB pentru cheltuieli militare, subliniind că NATO nu îşi poate permite să aibă în rândurile sale state „parazite”, informează Agerpres, care preia o știre a agenției France-Presse.

„Majoritatea statelor consideră SUA drept cel mai bun partener pentru securitatea mondială, nu doar datorită superiorităţii capacităţilor şi echipamentelor noastre militare, dar şi datorită valorilor pe care le apărăm”, a declarat secretarul american al apărării în faţa experţilor în securitate naţională din Consiliul pentru Relaţii Externe (CFR).

„Alianţele noastre nu se bazează pe tranzacţii comerciale. Ele sunt, mai degrabă, bazate pe respect reciproc, valori comune şi o voinţă împărtăşită de a le apăra”, a adăugat oficialul american.

Fostul diplomat Richard Haas, preşedinte al CFR, i-a aminitit acestuia că, dimpotrivă, anumite state membre ale NATO percep alianţa cu Washingtonul ca devenind din ce în ce mai „tranzacţională” şi se îndoiesc de voinţa SUA de a le apăra în caz de agresiune, dacă acestea nu au contribuit suficient din punct de vedere financiar. „Pentru mulţi din aliaţii noştri (relaţiile) par chiar condiţionate” de 2% din PIB, procente pe care Washington-ul le cere statelor membre NATO să le aloce apărării, a adăugat fostul diplomat.

„Nu cred că este o tranzacţie. Este o obligaţie”, a replicat Esper. „SUA alocă 3,5% din PIB pentru apărarea sa, a aliaţilor şi a partenerilor săi. Multe state alocă mult mai puţin de 1% apărării”, a subliniat șeful Pentagonului. „Timp de ani de zile, de zeci de ani de zile, am cerut partenerilor noştri europeni să contribuie mai mult la Alianţă. Nu au făcut-o”, a continuat Esper. „Nu cred că cerem prea mult”, a adăugat el. „Toate ţările trebuie să contribuie la apărarea lor. Nu se poate să existe paraziţi. Nu se poate să existe reduceri. Ne priveşte pe toţi”, a punctat secretarul american al apărării.

În 2014, aliaţii s-au angajat să crească cheltuieile dedicate apărării cu echivalentul a 2% din PIB până în 2024, însă doar nouă state membre au atins acest obiectiv în 2019, iar Germania a avertizat deja că nu va putea atinge această ţintă „înainte de începutul deceniului 2030”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.