Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se coace un joc interesant în PNL, cu bătaie pe termen lung (Surse)

pnl umbra

În interiorul PNL, dar și al coaliției de guvernare, se fac pregătiri pentru anul electoral 2024 și se joacă pe mai multe fronturi. Punctele fierbinți sunt rotativa guvernamentală și situația PNL la București.

În mod oarecum neașteptat, cele două teme de interes se interesectează și negocierile au ajuns să depindă una de cealaltă.

PNL a rămas fără lider la București, după demisia lui Ciprian Ciucu. Din informațiile noastre, acesta urma oricum să fie demis, asta pentru că liberalii vor să folosească Bucureștiul ca pe o ”sperietoare” în negocierile cu PSD.

Citește și: Nicolae Ciucă și-a decis viitorul, după rotativa guvernamentală (Surse)

PSD a anunțat deja că o susține pe Gabriela Firea pentru o candidatură la Primăria Capitalei, iar social-democrații și-ar dori să aibă parte și de sprijinul PNL.

Liberalii vor să-și vândă scump pielea și temporizează orice negociere cu PSD pentru Capitală, tocmai pentru a avea o monedă de schimb la negocierile pentru rotativa guvernamentală. Problema se va pune: sprijin pentru Firea la Capitală vs un minister sau o poziție de forță în Guvern.

Strategia de temporizare a PNL

Cei de la PNL se vor reuni, joi, în ședința BPN, iar conform surselor noastre vor numi o conducere interimară la șefia PNL București. Liderul interimar va fi ales dintre prim-vicepreședinții PNL: Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Iulian Dumitrescu sau Thuma Hubert.

Condiția impusă pentru cel care va fi ales este să nu-și dorească să candideze la Primăria Capitalei și să fie doar un organizator al filialei, până când va fi numit un președinte plin.

În acest fel, liberalii vor trage de timp cu numirea unui șef la PNL București și vor păstra opțiunile deschise pentru negocierile cu PSD la rotativa guvernamentală.

Scenariile luate în calcul la rotativă

Ultimele discuții din cadrul coaliției de guvernare au conturat trei scenarii în privința rotativei guvernamentale:

1. Se merge strict pe protocol, iar asta ar însemna că nu vor mai exista negocieri.

2. Se renegociază protocolul, dar aici liberalii vor ține cu dinții de anumite funcții, mai ales că PSD va avea premierul și ar putea păstra și Secretariatul General al Guvernului.

3. Să se schimbe data rotativei, iar negocierile să fie prelungite până în septembrie.

Conform surselor, Nicolae Ciucă nu se opune niciunui scenariu, dar totul va ține de modul în care se vor desfășura negocieirile cu cei de la PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.