Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se complică situația: SUA se răzbună pe Turcia. A doua putere NATO, eliminată din cel mai mare program militar

www.usatoday.com
Donald Trump Recep Tayyip Erdogan

Administrația de la Washington a transmis miercuri că decizia Turciei de a achiziționa sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în pofida avertismentelor, face ca implicarea în programul F-35 să fie imposibilă, conform Reuters.

Citește și: Adrian Țuțuianu a început să vorbească: DEZVĂLUIRI INCENDIARE despre Codrin Ștefănescu

„F-35 nu poate coexista cu o platformă de informații rusească, ce va fi folosită pentru a afla informații despre capacitățile avansate ale programului”, a transmis Casa Albă prin intermediul unui comunicat.

Deși conflictul generat de achiziționarea sistemelor S-400 a dus la tensionarea relațiilor dintre Statele Unite și Turcia, Casa Albă a transmis că „prețuiește” relația strategică cu Administrația de la Ankara.

„În calitate de aliați NATO, relația noastră este multilaterală, nu este concentrată doar pe F-35. Relația noastră militară este puternică și vom continua să cooperăm cu Turcia, având în vedere constrângerile generate de prezența sistemelor S-400 în Turcia”, se menționează în comunicat.

Președintele american Donald Trump a declarat marți că nu este corect faptul că Statele Unite nu pot vinde aeronave F-35 Turciei, din cauza faptului că Administrația de la Ankara a achiziționat sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35, pe care Turcia vrea, de asemenea, să le achiziţioneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.