Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se complică situația: China refuză categoric o întâlnire de rutină cu șefii militari din SUA

smh.com.au
sua china sua

China a respins "într-un mod neobişnuit de tranşant" o solicitare a Statelor Unite pentru o întâlnire bilaterală între miniştrii apărării din cele două ţări cu ocazia unui forum anual de securitate care va avea loc în Singapore la sfârşitul săptămânii viitoare, a relatat luni The Wall Street Journal (WSJ).

"Republica Populară Chineză (RPC) a informat peste noapte SUA că a refuzat invitaţia noastră de la începutul lunii mai ca secretarul (Lloyd) Austin să se întâlnească cu ministrul apărării Naţionale al RPC, Li Shangfu, în Singapore, în această săptămână", a declarat Pentagonul pentru Wall Street Journal. "Departamentul (Apărării) crede cu tărie în importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare militară între Washington şi Beijing pentru a se asigura că această rivalitate nu virează spre conflict", adaugă Pentagonul.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că au existat demersuri dinspre Pentagon pentru a iniţia o conversaţie între Lloyd şi omologul său chinez.

Decizia Chinei de a informa oficial Pentagonul închide deocamdată uşa unei întâlniri între secretarul apărării Lloyd Austin şi Li Shangfu, noul ministru chinez al apărării, pe care SUA o propusese în marja forumului anual de securitate Shangri-La Dialogue. În plus, respingerea propunerii de către China a fost făcută într-un mod calificat drept "un mesaj neobişnuit de tranşant", au declarat pentru WSJ oficiali americani din domeniul apărării. În trecut, astfel de întâlniri au avut loc în ultimul moment, aminteşte WSJ, menţionând inclusiv întâlnirea de anul trecut dintre Austin şi omologul său de atunci, care a fost convenită cu câteva ore înainte.

SUA, eforturi pentru o întâlnire cu oficialii chinezi

Decizia Chinei vine după un efort de săptămâni întregi al SUA pentru a asigura o întâlnire, inclusiv o scrisoare din partea lui Austin către Li.

Refuzul Chinei de a organiza întâlnirea ar putea stârni îngrijorări în rândul aliaţilor SUA din Asia de Sud-Est, neliniştiţi că s-ar putea trezi la mijloc între cele două puteri, au avertizat unii oficiali americani. Aceştia au păstrat însă deschisă perspectiva unei întâlniri în Singapore între oficiali de nivel inferior.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt tensionate din februarie, după ce SUA au doborât un presupus balon chinezesc de spionaj, au avertizat Beijingul să nu înarmeze Rusia în războiul din Ucraina şi i-au permis preşedintelui Taiwanului să facă o escală în SUA.

La începutul acestei luni, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan s-a întâlnit cu omologul său chinez la Viena. Secretarul american pentru comerţ, Gina Raimondo, s-a întâlnit, de asemenea, cu omologul său chinez, Wang Wentao, aceasta fiind prima întâlnire la nivel de cabinet între cele două ţări în timpul administraţiei Biden.

Pe de altă parte, ministrul chinez de externe Qin Gang s-a întâlnit cu ambasadorul american Nicholas Burns la Beijing şi a transmis un mesaj dur cu privire la Taiwan, acuzând SUA de subminarea "impulsului pozitiv obţinut cu greu în relaţiile dintre SUA şi China".

Pe lângă întâlnirea Austin-Li respinsă, cele două părţi nu au reprogramat încă nici vizita la Beijing a secretarului de stat Antony Blinken, care a fost amânată din cauza incidentului cu balonul.

Decizia Chinei de a se întâlni cu unii oficiali americani, dar nu Austin şi Li, pare a fi o alegere strategică, a comentat pentru WSJ Zack Cooper, membru senior la American Enterprise Institute, un think tank conservator. "Chinezii cred că au cea mai mare influenţă atunci când au de-a face cu oficiali care se ocupă de probleme economice. Astfel, ei prioritizează aceste angajamente în detrimentul celor care implică securitatea naţională", a explicat Cooper.

WSJ observă însă că administraţia Biden a declarat că doreşte "linii deschise de comunicare" cu Beijingul, dar nu a fost dispusă să îndeplinească cererea Beijingului ca SUA să ridice sancţiunile impuse cu ani în urmă lui Li ca o condiţie prealabilă pentru întâlnirea cu Austin. Administraţia Biden trebuie să informeze Congresul în cazul în care decide să ridice aceste sancţiuni, pe care administraţia Trump le-a impus în 2018 deoarece Li - pe atunci şef al Departamentului de dezvoltare a echipamentelor militare chineze - a aprobat achiziţionarea de avioane de luptă şi rachete ruseşti. El a devenit ministru al apărării în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.