Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se complică situația în Ucraina: Europa s-a împotmolit și nu mai poate livra armamentul promis

Ukrainian Defense Ministry Press Service/AP
razboi ucraina

Cei 27 s-au angajat să livreze Ucrainei un miliard de obuze până în primăvară. Până acum, mai puțin de o treime au ajuns la Kiev. Într-un război care durează, cum este cel din Ucraina, problema stocurilor este vitală. Iar semnalul trimis de Uniunea Europeană în Ucraina nu este foarte bun. În martie 2023, UE s-a angajat să livreze un milion de obuze într-un an. Dar obiectivul de un milion în primăvară este puțin probabil să fie atinse, potrivit oficialilor europeni consultați de "Bloomberg".

În opt luni, doar 300.000 de obuze au fost furnizate armatei ucrainene. Pentru a livra o astfel de cantitate, țările UE s-au angajat în primăvara anului 2023 să își utilizeze stocurile și să finanțeze achiziții comune pentru Kiev. Dar asta nu ar trebui să fie suficient. Vești proaste pentru Ucraina, printre altele: contraofensiva sa începută în iunie nu a obținut succesul scontat, iar noul prim-ministru slovac Robert Fico a anunțat că țara sa va opri sprijinul său militar pentru Ucraina.

Pe X (fosta Twitter), Gabriel Landsbergis, ministrul lituanian de Externe, consideră că "ar trebui să încetăm să stăm sub reflectoare în timp ce ucrainenii curajoși mor".

Coreea de Nord livrează la nivel cu Europa

Ministrul face o paralelă cu livrările nord-coreene către Rusia, estimate la 350.000 de obuze. "Cu siguranță, avem resursele necesare pentru a depăși Coreea de Nord", crede el. Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, care a inițiat acest plan pentru un milion de obuze, și-a împărtășit "îngrijorarea" cu privire la desfășurarea fără probleme a livrărilor. "Este de fapt un semn că nu luăm apărarea suficient de în serios".

În Franța, ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a anunțat, la mijlocul lunii octombrie, că livrările de obuze de 155 mm către Ucraina se vor tripla, trecând de la 1.000 de unități în ianuarie 2023 la 3.000 în ianuarie 2024. Un nivel extrem de ridicat departe de Rusia, care ar trebui să producă în jur de 2 milioane de obuze în 2024, potrivit unor estimări.

Vadim Skibiţki, șeful adjunct al informațiilor militare ucrainene, a explicat pentru "The Guardian", în iunie, că țara sa a tras zilnic între 5.000 și 6.000 de obuze de la începutul conflictului, dublu față de promisiunile lunare ale Franței începând din 2024.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.